Presná klimatizácia z Contegu

 

V prípade kolísavého tepelného zaťaženia miestnosti sa inštaluje Väčší počet klimatizačných zariadení alebo kompresorov môže napomáhať pri regulácií výkonu, ktorý je ohraničený do 20 % menovitého výkonu z dôvodu nedostatočného mazania pri nízkych otáčkach. Pre presné udržiavanie výparnej teploty pri nižších výkonoch sa využíva nastrekovanie horúcich pár do výparníka.

Rámy presnej klimatizácie sa postupne osadzujú výparníkmi s elektronicky riadenými otáčkami ventilátorov, kompresora, rúrkovým systémom, ...

Výroba jednotky s rotačným kompresorom s odlučovačom kvapalného chladiva na saní a s odlučovačom oleja na výtlaku.

Testovanie presnej klimatizácie a CO2 v nepriamom chladení

Kritériá pre zariadenia sú vysoký citeľný chladiaci výkon, automatická prevádzka, chladenie, vykurovanie, odvlhčovanie, zvlhčovanie sceloročnou prevádzkou a  spoľahlivé ovládanie, dnes už štandardne na diaľku. 

Keďže ide len o odvod citeľného tepla, nie sú riešené otázky odmrazovania. Dôležité je najmä udržanie stabilných teplotných a vlhkostných podmienok, načo je drahá dátová technológia citlivá.

Presná klimatizácia zabezpečuje dôležité dátové centrá a jej zlyhanie sa nesmie pripustiť a preto je často 2 až 3 krát zálohovaná.

V súčasnosti vzhľadom už na požadované energetické úspory sa voľné chladenie tzv Freecooling stáva samozrejmosťou.

V testovacom laboratóriu firmy Conteg sa testovali dosahované parametre chladiaceho okruhu a upravené teplotné a vlhkostné parametre vzduchu. Učitelia s našli čas aj na minigolf, spoločenské posedenie a poradu k výučbe chladiacej, klimatizačnej techniky a tepelných čerpadiel

 

CO2 v presnej klimatizácii v nepriamom chladení

V Contegu vyrábaná presná klimatizácia je s chladivom R410A. Vedia, že v budúcnosti budú musieť prejsť na alternatívne chladivá, ktoré nesú mať vysoké GWP a nesmú byť PFAS.

Horľavé chladivá do dátových centier s množstvom iskriacich prvkov nie sú vhodné

Riešením sa javí chladivo CO2, ktoré v kvapalnej fáze sa využíva namiesto vody, čím sa znižuje riziko poškodenia dátových zariadení vodou a takmer 10 x sa znižuje objem prietoku a tým je potrebný aj menší priestor. Nevýhodou je vyšší tlak nad 50 barov pri teplote +15oC. Je podstatne drahšie. V prípade úniku, opravy je potrebné kvapalné CO2 odobrať.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2023