Konferencia o vykurovaní s tepelnými čerpadlami

 

SSTP, hotel Bellevue, 22. marca 2023

Tradičná v poradí už 31. medzinárodná konferencia VYKUROVANIE 2023 bola v tomto roku zameraná na tému: „Energetické koncepcie a bezpečnosť zásobovania teplom“.

 

Odborný program

bol rozdelený do 5 samostatných celkov prislúchajúcich jednotlivým dňom: • Energetika budov • Progresívna výroba tepla • Alternatívne zdroje energie • Automatizácia vo vykurovaní • Energetické služby

Uskutočnilo sa 13 samostatných sekcii, medzi ktorými bola aj sekcia zameraná na tepelné čerpadlá, v ktorej vystúpilo 9 prednášateľov.

Témy sekcie tepelné čerpadlá v rekonštrukciách

            Spomenutá bola aj história tepelných čerpadiel počnúc od Aurela Stodolu až po súčasnosť. Do rekonštrukcií rodinných domov boli popísané hybridné tepelné čerpadlá ktoré kombinujú elektricky poháňané tepelné čerpadlo a plynový kotol. Zaujímavé boli skúsenosti s využitím tepelných čerpadiel v existujúcich objektoch. 

 

Tepelné čerpadlá v bytových domoch štandardom

Zaujímavé uplatnenie nachádzajú tepelné čerpadlá vzduch/vzduch v bytových domoc. Môžu sa uplatniť ako decentrálne tak i centrálne tepelné čerpadlá všetkých druhov. Centrálne tepelné čerpadlá si však vyžadujú správcu, alebo správcovskú spoločnosť. Tepelné čerpadlá v bytových domoch by mali byť podporované dotáciami počnúc koncom tohto roka. Otvára sa tak nový rýchlo rastúci segment na trhu s tepelnými čerpadlami. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 05/2023