Skúšky na kategóriu I podľa Nar. 2015/2067/EÚ, časť 1

 

Online a prezenčne

V rokoch 2020 a 2021 sme školenia na kategórie I a II podľa EÚ nariadení vykonávali online. Neúspešnosť bola vyššia a tým sa preukázala dôležitosť prezenčnej formy. Po ústupe pandémie od roku 2022 kombinujeme online a prezenčnú formu školenia a skúšky. 

 

Tento spôsob v sebe kumuluje viacero výhod

Účastníci sa naučia zvládnuť online formu školenia a diskusie, naučia sa pracovať so svojimi prihlasovacími údajmi, šetria cestovné náklady a pod. Online školenie prebieha prvé dva dni, po ktorých nasleduje prestávka na zvládnutie učiva formou online testov s abc a grafickými otázkami.

Nasleduje prezenčná forma, ktorá pre kategóriu II trvá jeden deň a pre kategóriu I tri dni. Všetky otázky, ktoré vznikli pri online školení a štúdiu online otázok na prezenčnom školení je možné pri prezenčnom školení diskutovať.

Prezenčná forma školenia a skúšky

Výsledky sú stále horšie. Hoci pri prezenčnej forme školenia si účastníci môžu poznatky overovať na funkčných modeloch a s pracovným náradím, ukazuje sa, že aj keď predpokladáme, že na školenia sa hlásia odborníci z praxe vykonávajúci zamestnanie chladiara, nie je to v mnohých prípadoch tak. Hlásia sa aj takí a to rovno na kategóriu I, ktorí praktické skúsenosti vôbec nemajú. 

 

Výsledkom je, že teoretickú časť sa naučia a zvládnu

Problémy majú so zročnosťami, chýbajú im praktické skúsenosti a tak sa čoraz častejšie stáva, že po úspešných počítačových abc i grafik testoch neprejdú cez ústne, prakticky zamerané skúšky. 

Je bežné, že až tretina uchádzačov neuspeje, a takmer polovica je posunutá o kategóriu nižšie.

Východiskom je, čo uchádzači neradi počúvajú, absolvovať buď jednoročný rekvalifikačný kurz na SŠT v Zlatých Moravciach ukončený výučným listom, alebo minimálne základný šesťdňový kurz na prácu s chladivom v dielňach SZ CHKT  v Šamoríne.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2023