Tak sa nám to podarilo! Poplatky za vodu pre tepelné čerpadlá voda-voda budú zrušené

 

Rovnaké zdôvodnenie ako v roku 2016, v roku 2023 stačilo na zmenu zákona o vode

Plán vlády REPowerEU, kapitolu o vode pre tepelné čerpadlá nájdete na str. 14 https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/28317/1

 

Vláda 26.4.2023 v rýchlo slede schválila v rámci aktualizácie Plánu obnovy aj reformu, vrátane novelizácie vodného zákona pre odstránenie poplatkov pri používaní TČ voda-voda. Zákon bude novelizovaný do Q3/2024 inak sa ohrozí čerpanie plánu obnovy. 

 

Čiastkové opatrenie 3: Podpora tepelných čerpadiel

Odstránenie legislatívnych bariér pri využívaní systémov tepelných čerpadiel.

 

Zákon č. 364/2004 Z.z. o vodách stanovuje poplatok za užívanie vôd, ktorého účelom je spoplatniť odber podzemných vôd alebo vypúšťanie odpadových vôd do pozemných alebo podzemných vôd v záujme zabezpečenia príspevku na náklady súvisiace s ochranou vodných zdrojov a realizáciou opatrení na zlepšovanie resp. udržanie stavu vôd.

V súčasnosti teda platí povinnosť platiť poplatky za využívanie vôd pri využívaní tepelných čerpadiel systému voda-voda, ktoré majú podľa Vodného zákona slúžiť ako finančná náhrada za užívanie podzemných vôd. Paradoxom je, že tieto poplatky sú príjmom Environmentálneho fondu, ktorého cieľom je podpora činností zameraných na dosiahnutie environmentálnych a klimatických cieľov Slovenskej republiky, medzi ktoré patrí aj podpora OZE, t.j. taktiež využívania tepelných čerpadiel. Zároveň ide o zanedbateľný podiel príjmov Environmentálneho fondu.

  • Do roku 2014 patrilo medzi výnimky okrem iného aj využívanie podzemných vôd na účely energetického využitia (najmä pre účely tepelných čerpadiel). 
  • Od roku 2015 zákon podľa § 79 ods. 2 spoplatňuje odber podzemných vôd v množstve nad 15 000 m3 za kalendárny rok alebo 1 250 m3 za mesiac vo výške 0,0266 eur/m3.
  •  V roku 2024 sa poplatok nebude vzťahovať, za využívanie podzemných vôd na účely energetického využitia (pre účely tepelných čerpadiel voda-voda).

Zrušenie predmetného poplatku je v súlade s aplikačnou praxou v iných členských štátoch EÚ a je tiež v súlade s cieľom EÚ zdvojnásobiť mieru zavádzania tepelných čerpadiel v nasledujúcich 5-tich rokoch. Pri využívaní podzemnej vody na účely energetického využitia pre tepelné čerpadlá sa stav vody nemení a vodohospodárskym službám nevznikajú žiadne náklady.

Najvyššiu efektívnosť a najvyššie úspory primárnej energie je možné dosiahnuť práve pri systémoch tepelných čerpadiel voda-voda. Navrhovaným čiastkovým opatrením dôjde k odstráneniu znevýhodnenia tohto zdroja OZE a nesúladu so súčasnou podporou využívania tepelných čerpadiel prostredníctvom rôznych dotačných schém a naopak, zohľadneniu jeho významu, pokiaľ ide o prínos v oblasti zníženia primárnej energie a emisií CO2. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2023