Medzinárodný seminár o osvedčených postupoch riadenia životného cyklu fluórovaných uhľovodíkov - 2. časť

 

Prednáška z Bratislavy

na webseminári OECC Japonsko

 

Austrálsky a Novozélandský systém práce a evidencie pohybu s chladivami

V úvodnom videu bol prezentovaný austrálsky systém práce a evidencie pohybu s chladivami, systém recyklácie chladív i výrobkov s chladivami.

Na mape a v pozadí dievčiny vidieť služby s chladivami v Austrálii zabezpečované vo veľkých kontajneroch s prečerpávaním do menších nádob vo veľkoobchodoch s chladivom

 

Na webinári boli spomenuté skúsenosti s poplatkami za chladivá uvedené na trh v Španielsku, či z obmedzení na veľkosť HFCs náplní v Dánsku, Nórsku, alebo opatrení v Kanade. Vybrané problémy so zberom chladív v Brazílii, Maroku a podobne. Najvýraznejšie rezonovali výborné výsledky zberu výrobkov a chladív v Japonsku. 

 

Japonsko a jeho prierezové opatrenia

 

Japonsko zabezpečilo synergický efekt hromadného spracovania výrobkoch po životnosti s chladivami a následne zber a ničenie fluórovaných uhľovodíkov. Dôraz kladú na odber, znovuzískanie chladiva na jeho recykláciu a regeneráciu. Japonsko chce znížiť emisie z HFCs chladív o 55 % v roku 2030 voči roku 2013

 

Životný cyklus HFCs chladív realizovaný v Japonsku

REFNEXT v šiestich krokoch

Japonský systém zberu, recyklácie a regenerácie chladív je na nasledujúcom obrázku zobrazený v šiestich krokoch. Podobný systém je uplatňovaný aj v Európe. Treba spomenúť, že je prácny a administratívne náročný.

Závod na recykláciu domácich spotrebičov v Tokiu

Podrobnosti nájdete v časopise Správy 7/2015

Závod s plochou 16,3 ha a s 200 zamestnancami bol uvedený do prevádzky v roku 1999. Rozšírený bol v roku 2010 a získal značku podľa normy ISO 14001. V súčasnosti recykluje približne 1 mil. domácich spotrebičov. Celkom v Japonsku v roku 2014 recyklovali 3 mil. chladničiek a 2 mil. klimatizátorov, čo je asi 80 % podiel z predaja klimatizácií a 70 % u chladničiek. Zber výrobkov organizujú výrobcovia spoločne. Majú 2 združenia pre klimatizačné jednotky. Materiály sú separované a predávané na ďalšie využitie. Recyklačný závod dostáva poplatok od majiteľa domáceho spotrebiča 1300 jenov a spolu s príjmami za predaj separovaných materiálov je ziskový.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2023