PREHĽAD DÔLEŽITÝCH MÁP SLOVENSKA NA INTERNETE, časť 2.

 

Mapy v správe SHMÚ o kvalite ovzdušia v Slovenskej republike za rok 2021

Popisujú emisie z vykurovania a priemerné teploty

Zo všetkých znečisťujúcich látok sú pre podporu inštalácií tepelných čerpadielnajpodstatnejšie PM10, PM2,5, čo sú drobné častice alebo kvapôčky s aerodynamickým priemerom menším ako 10 µm, resp. 2,5 µm. Označenie PM pochádza z anglického particulate matter, zahŕňa však tuhú aj kvapalnú fázu. PM2,5 je jemná veľkostná frakcia. PM rozptýlené v ovzduší tvoria atmosférický aerosól. Okrem iných zdrojov vykurovanie tuhým palivom je závažným problémom, ktorý často komplikujú nepriaznivé rozptylové podmienky s častým výskytom teplotných inverzií v horských údoliach.

Čím sú častice menšie, tým hlbšie prenikajú do dýchacej sústavy. Zdravotné účinky závisia nielen od veľkosti, ale aj od chemického zloženia častíc. Dlhodobá expozícia môže mať negatívne účinky na dýchací a kardiovaskulárny systém.

Čo sa môže urobiť pre lepšie ovzdušie z pohľadu vykurovania

  1. nespaľovať odpad, vrátane odpadového dreva (nábytok, okná a pod.),
  2. dbať na palivo, ktorým kúrime – špeciálne v oblastiach, kde sa vyhlasujú smogové situácie, 
  3. v prípade kúrenia palivovým drevom, používať drevo dobre vysušené (sušené 1 až 2 roky), dbať na 
  4. dbať na správny režim vykurovania (pravidelne čistiť kotol a komín), pri používaní tuhého paliva,
  5. prikladať častejšie a v menších dávkach, kontrolovať nastavenie regulačných klapiek ap
  6. energetickú účinnosť v domácnostiach najmä využitím tepelných čerpadiel.

Mapa rizikových obcí a okresov vymedzených na základe matematického modelovania pre rok 2021. Oblasti riadenia kvality ovzdušia v SR, navrhnuté SHMÚ na základe hodnotenia kvality ovzdušia v zónach v rokoch 2018 – 2020 pre rok 2021 sú uvedené na internetovej stránke https://www.shmu.sk/sk

 

Najvyššie koncentrácie PM10 sa vyskytujú v chladnom polroku. Ich hlavnou príčinou v tomto období je často vykurovanie domácností tuhým palivom v súvislosti s nepriaznivou rozptylovou situáciou. Počet upozornení na smogovú situáciu PM10 v roku 2021 oproti roku 2020 mierne stúpol. Bolo vydaných niekoľko oznámení o vzniku smogovej situácie (4 pre Jelšavu, 3 pre Veľkú Idu a po jednom pre Hnúšťu, Banskú Bystricu, Prešov, Martin, Trenčín, Košice a Oščadnicu).         

 

Mapy zberu elektrodpadu z chladenia, klimatizácie a tepelných čerpadiel

Ak ste servis elektrozariadení či už chladiacich, klimatizačných alebo tepelných čerpadiel, potrebujete sa správne orientovať v zbere elektroodpadu, olejov a chladív, ktorý ste vyzbierali od vašich zákazníkov bližšie na info@envidom.sk.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 3/2023