Seminár tepelné čerpadlá a stretnutie so študentmi v Inchebe

 

V programovom centre v hale D sme 23.3. o 13:00 zorganizovali seminár o tepelných čerpadlách, o ktorý náhodní laickí návštevníci mali značný záujem a po každej prednáške sa diskutovalo k výhodám i nevýhodám tepelných čerpadiel.

 

Študenti sa zúčastnili seminára o tepelných čerpadlách a po ňom diskusie s prednášateľmi na stánku Zväzu. Pripomenuli si dôležitosť tepelných čerpadiel pri riešení súčasných výziev pre ľudstvo, týkajúcich sa najmä klimatických zmien, dekarbonizácie vykurovania, finančnej krízy, s realizáciou tzv GreenDeal (zelená dohoda). 

Naše tézy, že tepelné čerpadlá sú tu a teraz pre nové i retrofitované budovy, tepelné čerpadlá správne dimenzované majú vyrobiť čím viac tepla, chladu, tepelné čerpadlá by mali byť posudzované ako prvé najmä ak je potreba tepla i chladu, sú teraz umocnené. Ich predaj rastie rýchlym tempom a naši mladí odborníci by mali tento proces intenzívne vnímať.    

                        

Monitorovanie, ovládanie cesta k úspechu

Energetické úspory pri súčasnom stave techniky sa dajú dosiahnuť znalosťou správneho ovládania režimov prevádzky  najme tepelných čerpadiel vzduch/vzduch, kam patria aj VRV/VRF systémy. Študenti sa pýtali na možnosti dosahovania vyrovnaných výkonov a dobrej energetickej efektívnosti do vonkajšej teploty -25oC, kedy výparná teplota sa pohybuje na úrovni -35oC. 

V systéme ovládania zaujímavé možnosti energetických úspor poskytujú útlmové režimy, ekvitermická regulácia, hysterézia v nastavených teplotách, limitovanie možností nastavovania zamestnancami a podobne. Často veľmi jednoduchými opatreniami, bez obmedzenia komfortu pre zamestnancov sa dajú dosiahnuť významné energetické úspory.

So znalosťou funkcie EVI systému, používaných chladív, kompresorov a podobne pochopili technické možnosti i limity tepelných čerpadiel vzduch/vzduch, ktoré sa do nízkych teplôt vyrábajú s označením aj hyperheating.

Študentov okrem tepelných čerpadiel zaujímali dôvody, pre ktoré by sa mali investori rozhodnúť pre tepelné čerpadlo voda/voda alebo zem/voda. Študenti boli veľmi vnímaví a pozorne si argumenty vypočuli. Nové znalosti môžu využiť v diplomových prácach o tepelných čerpadlách, ktoré sú výrobcami TČ aj finančne hodnotené.         

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 3/2023