Používanie horľavých rozpúšťadiel

 

Pri čistení povrchov chladiacich okruhov spôsobilo tiež niekoľko prípadov požiarov na zariadeniach obsahujúcich horľavé chladivá.

 

Výbuch a požiar v chladiarenskom sklade v Dissene

v nemeckom Osnabrücku

Stále obklopuje záhada, pri ktorej dvaja muži utrpeli ťažké popáleniny a šesť ďalších bolo zranených. K výbuchu došlo v sobotu ráno, kedy chladiari vykonávali práce na chladiacom systéme v chladiarenskom sklade MUK/Transthermos. Bežné údržbárske práce na chladiarenskom zariadení údajne zahŕňali „výmenu jednotlivých komponentov z technických príčin“. 

O závode MUK/Transthermos v Dissen sa všeobecne uvádza, že systém využíval vysoko horľavé propánové chladivo. Polícia v Osnabrücku potvrdila, že chladivom bol propán. V skoršom mätúcom vyhlásení polície o vykonávaných údržbárskych prácach sa uvádzalo, že „chladivo propán bolo potrebné odobrať, ochladiť dusíkom a vyčistiť“.

Miestny hasičský zbor hlásil, že na miesto dorazili a našli „rozsiahly“ požiar v oblasti chladiacich systémov v zadnej časti budovy. „Silná explózia“ odhodila veľké kusy trosiek na priľahlú diaľnicu A33, čo si vynútilo jej uzavretie na dve hodiny. Dvaja muži vo veku 20 a 27 rokov utrpeli ťažké popáleniny a vrtuľníky ich previezli na špecializované kliniky. Štyria ďalší boli zranení a dvaja hasiči museli byť v priebehu incidentu ošetrení. Incident je v štádiu vyšetrovania, ale polícia obvinila z „nesprávnych postupov“ počas údržbárskych prác.

 

Uhľovodíkový plyn zodpovedný za smrteľný výbuch v Austrálii v júni 2014 

Únik uhľovodíkového chladiaceho plynu je obviňovaný z výbuchu, ktorý zabil dvoch fajčiarov pracujúcich v bare na severe Viktórie. Pán Purtell 34 utrpel popáleniny tváre a vnútorné zranenia a v deň incidentu zomrel. Pán Lobb 52 zomrel na následky zranení o dva týždne neskôr. Dvojica bola v pivnici hotela Rochester, keď došlo k výbuchu. Muži, obaja fajčiari, odstraňovali chladiacu jednotku s obsahom unikajúceho chladiva, ktorá explodovala. Zapaľovač cigariet mohol zapáliť uhľovodíkové chladivo, ktoré bolo doplnené do systému. Podľa webovej stránky ABC News ani jeden z mužov nemal kvalifikáciu v oblasti chladenia, ale pán Purtell, bol „automechanik“, predtým už chladiacu jednotku doplnil horľavým chladivom, bez odstránenia úniku. Systém bol doplnený horľavým plynom z klimatizácie auta približne pred ôsmimi mesiacmi. V pivnici nebolo žiadne bezpečnostné označenie o nebezpečenstvách horľavých plynov, ani tam nebol plynový senzor úniku alebo hasiaci prístroj.        

V Austrálii existujú prísne normy a postupy

Správy v Riverine Herald naznačili, že chladivo nebolo odstránené zo systému pred demontážou chladiacej jednotky. Obsahovala doplnené horľavé chladivo z klimatizácie auta, ktoré pri úniku do obmedzeného priestoru pivnice zvýšilo riziku horenia. 

V Austrálii existujú prísne normy a postupy, pokiaľ ide o používanie horľavých chladív vrátane uhľovodíkov, tie sa však medzi štátmi a územiami líšia. Avšak zatiaľ čo tí, ktorí manipulujú s fluorouhľovodíkovými chladivami, musia mať licenciu, tí ktorí používajú prírodné chladivá ako sú uhľovodíky, žiadnu takúto licenciu mať nemusia. Uvádza sa, že viac ako 1,2 milióna vozidiel bolo retrofitovaných na uhľovodíkové chladivá. Vo veľkej miere sa uhľovodíky. Predávajú sa ako náhrada za širokú škálu chladív v rôznych aplikáciách vrátane klimatizačných systémov budov, chladiacich systémov supermarketov.

 

Počet vážnych nehôd s uhľovodíkmi klesol takmer na nulu

Keď sa s horľavými chladivami začínalo, bolo niekoľko nešťastných nehôd. Postupne školeniami, skúsenosťami sa odborníkom vytvorilo povedomie  rizík, ktorých si musia byť vedomí. 

V Tamahere, NZ, sa pred niekoľkými rokmi stala nešťastná nehoda. V Nemecku sa stala pred pár rokmi aj nehoda v Nemecku,. Technik spôsobil pád steny zo strojovne, ale nebolo to zverejnené. A potom tu bol bar v Austrálii s tragickou nehodou. 

Tamahere, NZ a nehoda v Austrálii boli dva systémy, ktoré boli prerobené z R-22 na HC chladivo. Problém bol v oboch prípadoch, že systém netesnil a netesnosť nemôžete opraviť výmenou chladiva – nie s dobrým výsledkom. 

Nehodou v Nemecku boli inštalatéri (nekvalifikovaní ani špeciálne poučení), ktorí sa zarezali do propánového systému a spôsobili veľký požiar. Technik menil poistný ventil pri evakuácii iného systému. V strojovni mu vytieklo chladivo a namiesto vypínača vákuovej pumpy vytiahol šnúru zo zástrčky – a iskra, ktorá pri tomto úkone vyšla, zapálila plyn – boooom a stena vypadla zo strojovne

Technika najviac bolí jeho profesionálna hrdosť – návrat do úradu po niekoľkých dňoch voľna. Došlo tiež k niekoľkým nehodám s horľavými typmi HFC – najmä R-32, ale aj niektorými „nedefinovanými“/nelegálnymi zmesami obsahujúcimi R-40.         

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2023