Štatistika tepelných čerpadiel

 

Údaje o teple vyrobenom TČ vedieme na www.szchkt.org v členení podľa Rozhodnutia EK z 03/2013 za roky 2007-2022. Údaje sú sumarizované za posledných 12 rokovjednotlivo alebo kumulatívne podľa:

  1. Rokov celkom
  2. Rokov a druhov TČ
  3. Rokov a sektorov použitia

Do podielu získaného všetkými tepelnými čerpadlami z obnoviteľnej energie najviac prispievajú tepelné čerpadlá vzduch/vzduch/reverzibilné, ktorých väčšina slúži len ako doplnkový zdroj tepla. Ak TČ vzduch/vzduch/reverzibilné je určené predovšetkým na vykurovanie, malo by byť zaradené medzi TČ vzduch/vzduch s celosezónnou prevádzkou. To platí rovnako o väčšine VRV/VRF systémoch. Nasledujú tepelné čerpadlá vzduch/voda, ktorých podiel v dôsledku dotácií od roku 2017 významne rastie a v roku 2022 sa zdvojnásobil voči roku 2021.

Najvyšší podiel obnoviteľnej energie bol získaný v rezidenčnom sektore s výkonmi tepelných čerpadiel do 20 kW. To však neznamená, že ostatné sektory použitia sú menej vhodné. Súvisí to nielen so znalosťou harmonogramu dostupnosti tepla z okolia, z procesov, ..., ale tiež možnosťami jeho využitia a tiež s tým, že ide zväčšia o veľkú investíciu, aj keď väčšinou s rýchlejšou návratnosťou ako v rezidenčnom sektore.

Z grafu tiež vyplýva rýchly rast vplyvom dotácií na tepelné čerpadlá vzduch/voda inštalovaných pre rodinné domy. Stagnuje však sektor služieb a rezidenčný sektor s výkonom nad 20 kW kam patria napríklad VRV/VRF systémy. 

Na grafe tepelné čerpadlá ETČ, PTČ ATČ sú prevažne poháňané elektricky, malej miere plynom a odpadným teplom. Tepelné čerpadlá v roku 2022 na grafoch dosahujú:

 

  • celkový inštalovaný výkon 1649 MW, 
  • vyrobené teplo 1 623 GWh, 
  • z čoho 1010 GWh podľa metodiky EK z roku 2013 bolo získaných z obnoviteľnej energie a 
  • 613 GWh tvorila dodaná pohonná energia.

Tepelné čerpadlá vyrobili v roku 2022 viac ako 20 % z plánovaného objemu využitia obnoviteľnej energie v roku 2022, pričom tento podiel rýchlo rastie s počtom inštalácií a tiež s počtom firiem zapájajúcich sa do oznamovacieho systému najmä v oblasti priemyslu s prírodnými chladivami.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2023