Právne normy podporujú chladenie a tepelné čerpadlá

 

Presne pred rokom som začal formuláciou že ten minulý rok bol pre náš odbor  najturbulentnejší za poslednú dekádu, to som však ani zďaleka netušil, aké dopady bude mať pre nás veľmi nešťastný vojnový konflikt na Ukrajine. Obavy o stabilné dodávky plynu vyvolali v Európskej únii doslova paniku v snahe stať sa čo najviac nezávislými na fosílnych palivách dovážaných do EU. To čo sa environmentálnej legislatíve darilo meniť po krôčikoch energetická kríza menila skokovo a tak dopyt po tepelných čerpadlách stúpol tak dramaticky že výrobné kapacity v EU doslova kolabovali a dodacie termíny boli rádovo 6 -12 mesiacov. Počas tohto obdobia sa nám podarilo apelovať na príslušné ministerstva v podobe osobných stretnutí na to, aby sa navyšovali finančné prostriedky v dotačných systémov. 

 

Absolvovali sme množstvo mediálnych výstupov

Povedomie o tepelných čerpadlách v rámci širokej verejnosti rástlo doslova exponenciálnym spôsobom. Segment tepelných čerpadiel pritiahol na Slovensko investície v celkovej výške 200 mil. euro a do troch rokov vytvorí 2500 nových pracovných miest (investície spoločností Vaillant, Hoval a Stiebel Eltron do nových výrobných závodov).

Nekontrolovateľný rast cien elektrickej energie

Spôsobil silný dopyt pre podnikateľské subjekty po energeticky efektívnej technológii pre chladenie a mrazenie. Väčšina subjektov ktoré majú potrebu využívať chlad pre svoje produkty, alebo výrobné procesy veľmi rýchlo pochopila, že investícia do energeticky efektívneho zariadenia so spätným získavaním tepla môže byť doslova záchranou pred vysokými cenami elektrickej energie. To sa samozrejme tiež prejavilo v zhoršenej dostupnosti zariadení a obmedzenej inštalačnej kapacite trhu.

 

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej

V kontexte týchto skutočností sa nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily začal intenzívnejšie prejavovať. Samozrejme takýto skokový nárast nie je možné ihneď pokryť a na trhu je to cítiť. Vzdelávanie organizované zväzom umožňuje aspoň čiastočne pokryť tento zvyšujúci sa dopyt. Aj tento rok bol rekordom v počte organizovaných vzdelávacích kurzov. Tak ako deklarujeme počas celého roka radi by sme uvítali aj nových inštruktorov tak, aby sme mohli zväčšovať naše vzdelávacie kapacity. Na zvyšujúci dopyt sme reagovali tiež otvorením diskusie na tému ceny práce, ktoré vykonávajú naše odborné spoločnosti a bolo to veľmi intenzívne prediskutované na našej servisnej konferencii.

Legislatíva podporuje i kladie nové nároky

V oblasti legislatívy očakávame finišovanie nového zákona o F plynoch ktorý by mal priniesť intenzívnejšie využívanie prírodných chladív. Tak isto intenzívne sledujem implementáciu novej smernice o hospodárnosti budov ( EPBD ) ktorá bude výrazne zasahovať aj do oblasti klimatizácie a vykurovania. Zároveň legislatíva umožňujúca využívanie Európskych peňažných prostriedkov, či už z plánu obnovy alebo z nového programu Slovensko 2021-2027 bude vytvárať veľmi silné možnosti pre náš segment nakoľko nízko emisné a energeticky efektívne riešenia pre chladenie a vykurovanie sú súčasťou týchto balíčkov.

30 rokov Zväzu

Tento rok bude pre zväz naozaj významným nakoľko uplynie 30 rokov od jeho založenia. Na Slovensku nie je veľa organizácií ktoré sa môžu pochváliť takýmto jubileom. Je ale dôležité povedať, že zväz svojou členskou základňou z roka na rok rastie tak ako rastie význam spoločností, ktoré sa venujú chladeniu, klimatizácii a tepelným čerpadlám. Oproti iným organizáciám zväz ale disponuje niečím, čo už nie je takým štandardom všade a to je stavovská hrdosť.

Rád by som týmto poďakoval všetkým, ktorí počas tejto 30 ročnej existencie prispeli rozvoju zväzu svojou činnosťou a pevne verím, že zväz bude v budúcnosti ešte silnejšou organizáciou a to hlavne vďaka všetkým našim členom.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2023