Vízia vzdelávania a certifikácie inštalatérov tepelných čerpadiel

 

Vízia vzdelávania a certifikácie inštalatérov tepelných čerpadiel

EHPA s Frankom Gerardom  z EC 19. apríla 2021

Porada sa zamerala na potrebu vzdelávaní inštalatérov TČ pri vízii štvornásobného počtu inštalácií do roku 2030. Doterajšie systémy v členských štátoch sú zväčšia povinné len v prípade inštalácií dotovaných TČ, podobne ako je to aj na Slovensku. Nie je zabezpečený prehľad vzdelávacích, prípadne certifikačných organizácií a popisy certifikátov často namiesto EÚ smernice uvádzajú miestne normy a zákony.

Podobne je to na aj na certifikátoch na F plyny, kde sa tiež často uvádzajú národné normy a EÚ nariadenie chýba. Často je snaha porovnávať vzdelávanie na F plyny so vzdelávaním na tepelné čerpadlá. Je záujem mať obe vzdelávania povinné. Popri tom sa zdôrazňuje, že certifikácia na chladivá je jednoduchšia, keďže chladivá sú všade v EÚ rovnako používané, kdežto tepelné čerpadlá značne závisia od teplotných podmienok a typu budov v danej krajine.

Rôzne vízie vzdelávania

V EÚ sú rôzne systémy vzdelávania. Mnohé sú povinné napríklad v Taliansku, iné dobrovoľné pokiaľ nejde o inštaláciu dotovaných tepelných čerpadiel, ďalšie sú kombinované s firemnými školeniami a podobne.

Zjednotenie zrejme nie je reálne. Tendencia je definovať hlavné tézy a obsah ponechať na rozhodnutí členských štátov. 

 

Vízie certifikácie

Sú problematické, pokiaľ by certifikácia nebola povinná. Ak už inštalatér raz vzdelanie získal, väčšinou necíti potrebu opäť sa vzdelávať, pretože sa zväčšia špecializuje na určitý typ tepelného čerpadla a často od toho istého výrobcu. Predpoklad, že by mal poznať všetky možnosti a zákazníka o nich primerane informovať sa preto javí iluzórna. Samozrejme ak by sa certifikácia na EÚ presadila, musela by rovnako platiť aj na SK, FV a kotle na biomasu. PT

 

Ako sa zbaviť tepla v mestách?

Mestá sa prehrievajú

            Tento problém dominuje v megamestách a to najmä v tropických a subtropických oblastiach v dôsledku nielen prehrievania budov, povrchov, ale aj hustej dopravy, ľudskej činnosti ap. Massimo Palme z katolíckej univerzity  Chile na konferencii GreenCool 27.5.2021 ukázal, že prehrievanie miest môže byť aj o 4-5 K voči okolitej prírode na grafe a podľa obrázka z termovízne kamery.

Prehrievanie miest voči okoliu dosahuje 4-5 K. Záber termokamerou na megamesto s výrazne odlišnou teplotou v centre mesta a na jeho okraji

 

Počet veľkomiest vo svete stále pribúda

Počet megamiest nad 10 miliónov obyvateľov obyvateľ pribúda rátame ich v desiatkach. V stovkách rátame počet miest na 1 milión obyvateľov. Tieto mestá potrebujú riešiť prehrievanie. Do tohto procesu je potrebné prizvať zapojiť najmä vedenie mesta, architektov mesta a takto v koordinácii meniť, ovplyvňovať ďalšiu výstavbu, dopravu, osvetlenie, vykurovanie a chladenie.

 

Teplo v mestách – ako sa ho zbaviť

Zasaďte strom!

            Nejde o rýchle riešenia. Vyžadujú si strategické myslenie a strategické riešenia v spolupráci politikov, vedení miest, architektov a všetkých zainteresovaných odborníkov.

Treba využívať veľké zelené plochy, vodné plochy, zelené strechy, svetlé farby stien striech, zelené strechy, tienenie okien roletami najlepšie vonkajšími, racionalizáciu dopravy, osvetlenia, efektívne využívanie výrobkov potrebujúcich energiu.

 

Hlavný princíp proti prehrievaniu je tienenie

Orientáciou budovy, tepelná ochrana stien, okná s vákuom s izoplynmi,  tienenie stromami, roletami, svetlé farby a podobne najviac ovplyvňujú solárne zisky v budovách. 

Okrem vonkajších ziskov je potrebné znižovať aj vnútorné tepelné zisky zo strojov, osvetlenia, k čomu nás vedie ekodizajn, ďalej z pohybu ľudí, ap. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2021