Z rokovania 27. online valného zhromaždenia

 

Z rokovania 27. online valného zhromaždenia

Trendy a očakávania členov predstavenstva Zväzu

            Videokonferencia sa uskutočnila 26.3. 2021 s 38 účastníkmi. Okrem povinného programu súvisiaceho s preklopením práce Zväzu z roku 2020 do roku 2021 (pozri Správy 3/2021) sme sa zaoberali trendami v jednotlivých oblastiach chladenia, klimatizácie a tepelných čerpadiel. Členovia predstavenstva  uviedli nasledovné skutočnosti a trendy.

 

Ing. Vladimír Orovnický, prezident Zväzu

Ing. Vladimír Orovnický

Prezident Zväzu

Špecializuje sa na klimatizáciu, tepelné čerpadlá a digitalizáciu 

Náš odbor patrí v čase pandémie do kritickej infraštruktúry. Ekonomickú situáciu v našom odbore je odlišná pre veľké, malé obchodné chladenie, tepelné čerpadlá, veľkú a malú klimatizáciu, prepravné a priemyselné chladenie. Zväz sa bude v budúcnosti zúčastňovať na pripomienkovaní stavebnej legislatívy aj cestou členstva v združení s názvom: „Budovy pre budúcnosť“ a „Slovenská klimatická iniciatíva“. Veríme, že týmto spôsobom tepelné čerpadlá nebudú v pozíciách uvedených organizácií chýbať a tým sa naše podnikanie posilní. Zhoršená ekonomická situácia je aj pre veľkú klimatizáciu a veľké tepelné čerpadlá a to najmä vzhľadom na stagnujúce respektíve pozastavené investície v stavebnom sektore a v priemysle. Pokles trhu za rok 2020 sa odhaduje na 20 % v dôsledku pandemickej situácie a chladného leta 2020. Konzervatívny odhad rastu trhu za rok 2021 je o 5-10%. Oživenie sa očakáva v súvislosti zo renovačnou vlnou obnovy budov financovanou EÚ. Na tieto účely štát má zriadené rôzne operačné programy, z ktorých sa môžu financovať veľké tepelné čerpadlá. Operačné programy predstavila na tradičnom januárovom (21.1.2021) pani Dr. Kvetoslava Šoltésová zo SIEA. Trendy v klimatizácii sú nasmerované na chladivá s nízkym GWP (R32, R454B, ..), nové predajné kanále, obnoviteľné chladenie a chladenie ako servis. Servizácia je nový trend  pre využitie vysokoefektívnych riešení, ktoré sú investične náročné.

 

Pán Ladislav Nagy, viceprezident Zväzu

Ladislav Nagy

Viceprezident Zväzu

Servisné zabezpečenie, vzdelávanie, predseda skúšobnej komisie

Zlá ekonomická situácia súvisí najmä so zatvorenými reštauráciami, barmi, jedálňami, hotelmi a podobne, kde sa o malé a stredné chladenie ako aj split klimatizácie starajú väčšinou živnostníci. Tu je výpadok veľký až katastrofálny. Dramatický prepad split klimatizácií spôsobilo aj chladné leto. Východiská je potrebné hľadať vo veľkom chladení a v pravidelnej údržbe, kde mimoriadne vzrástli požiadavky na výmenu filtrov vrátane HEPA filtrov vo vzduchotechnike. Pokiaľ malý gastronomický trh (jedálne, hotely, bary, ..) nefunguje, veľké spoločnosti zabezpečujúce servis najmä pre supermarkety, naopak chladiarov hľadajú. Počet chladiarov s kategóriou I je dostatočný. Asi tri krát prevyšuje naše reálne potreby, ktoré sa pohybujú na úrovni 500-800 chladiarov. Mnohí z tých, ktorí majú kategóriu I však majú obavy napríklad vymieňať komponenty na chladiacom okruhu.  Chýbajú tak chladiari, ktorý reálne chladiaci okruh nielen poznajú, ale vedia ho aj diagnostikovať, opravovať.

 

Ing. Martin Ilenčík, člen predstavenstva Zväzu   

Riaditeľ pre servis spoločnosti Carrier, spol s r.o., Nitra

Špecializuje sa na technológie, komponenty, chladivá, montáž, retrofit a servis obchodného chladenia 

Dobrá ekonomická situácia je najmä vo veľkom obchodnom a prepravnom chladení. Napriek tomu, že v tejto oblasti tržby narástli, investície prekvapujúce nenarástli, skôr poklesli, ale servisné práce sa držia a približne rovnakej úrovni. Obchodné reťazce ako keby šetrili na horšie časy, ktoré však v prípade predaja potravín sotva nastanú. Väčší prepad má reťazec Metro s predajom určeným pre reštaurácie, bary, drobných živnostníkov v obore gastronomický servis. 

Od 01.03.2021 môžu byť na trhy EU uvedené výhradne chladiarenské výrobky spĺňajúce osobitný predpis EU 2019/2024 tzv. Ecodesign nariadenie pre obchodné chladenie. Súlad každého výrobku s týmto nariadením je povinný preukázať výrobca v certifikáte o zhode a označením značkou CE. Overovací proces je povinnosťou každého členského štátu EU. V súvislosti s nástupom nariadenia EU 2019/2024 nastáva niekoľko zmien pre firmy servisujúce chladiarenské technológie:

Vzniká povinnosť výrobcu/predajcu poskytnúť podporu všetkým certifikovaným subjektom:

      - prístup k technickej dokumentácií

      - prístup  nástroju na identifikáciu ND

      - prístup k dodaniu ND

      - Kritické ND musia byť dodané max. do 15 pracovných dní

Na výrobcu/predajcu je prenesená povinnosť kontrolovať či má podnikateľský subjekt potrebný certifikát chladiarenskej spoločnosti: registrácia v národnom registri (v SR vedie SZ CHKT)

Reakcia zákazníkov na nové nariadenie:

Silný tlak na redukciu únikov chladiva 

Silný tlak na dobu trvania opravy

Spustenie programu tzv. CO2 trace evidence

Spustenie programu obnovy chladiarenských technológií

Ekodizajn a energetické štítkovanie je u obchodného chladenia vyjadrené energetickou efektivitou parameter EEI. Energetické triedy pre klimatizáciu a tepelné čerpadlá sa popisujú parametrami SCOP, SEER. Pre obchodné chladenie je to parameter EEI, ktorý sa vypočíta ako podiel celoročnej spotreby AE (annual energy) v kWh/rok a normovej spotreby SAEC (standard Annual Energy Consumption) v kWh/rok. Momentálne najhoršia trieda energetickej efektivity je 80<EEI.Ekodizajn a energetické štítkovanie je u obchodného chladenia vyjadrené energetickou efektivitou parameter EEI. Energetické triedy pre klimatizáciu a tepelné čerpadlá sa popisujú parametrami SCOP, SEER. Pre obchodné chladenie je to parameter EEI, ktorý sa vypočíta ako podiel celoročnej spotreby AE (annual energy) v kWh/rok a normovej spotreby SAEC (standard Annual Energy Consumption) v kWh/rok. Momentálne najhoršia trieda energetickej efektivity je 80<EEI.

 

Ing. Jozef Kováč, člen predstavenstva Zväzu   

Ing. Jozef Kováč 

Člen predstavenstva

Špecializuje sa na tepelné čerpadlá  a klimatizáciu

Primerane asi s 20 % prepadom pokračuje trh s tepelnými čerpadlami vďaka najmä pokračujúcim dotáciám v  programe zelená domácnostiam. Chýbajú a/w TČ s výkonmi 2-4 kW pre zatiaľ malý trh. Na trhu sa ponúkajú nízkoteplotné radiátory s DBE ventilátormi pre TČ. Poskytujú trojnásobný výkon pri teplote média pod 30OC. V nových domoch projektanti nechávajú stále menej miesta na technické miestnosti. Problém je nielen umiestnenie TČ v RD, ale tiež z hľadiska hlučnosti a tvorby námrazy pred TČ na pomerne malých pozemkoch často pod 4 áre.

Developerské projekty už počítajú s TČ. V individuálnej výstavbe sa presadzuje aj kombinácia TČ a FV. V rámci zelená domácnostiam počet podporených realizácií TČ v rokoch 2016-2020 je na úrovni SK, nasleduje FV a KB. Najvyššia výška príspevku približne 50 %bola pridelená TČ. Najviac TČ bolo realizovaných v žilinskom kraji, kde plynofikácia je redšia. Počet dotovaných TČ nezahŕňa BSK. Pre rok 2022 bolo zatiaľ vydaných 2022 poukážok.

Zväz v minulosti pripomienkoval stavebné  vyhlášky v spolupráci najmä s Ing. Alexandrom Hyžom. A to najmä vyhlášku č. 324/2016, v ktorej sú uplatnené nami vypočítané SPF pre rôzne druhy tepelných čerpadiel a taktiež sme prepočítali PEF. Hoci reálny PEF na Slovensku je nižší ako priemer v EÚ, vo vyhláške je stále vyšší rovný 2,2 (v EÚ 2,1). S touto hodnotou sme však napriek tomu spokojní, keďže tepelné čerpadlá jej použitím voči plynovým kotlom už prinášajú nielen štvornásobné úspory na emisiách CO2, ale tiež viac ako 30 % úspory na primárnej energii. Pozornosť je potrebné venovať vodíku. Predpokladá sa, že vplyvom dotácií na jeho výrobu ovplyvní aj trh s teplom, hoci v súčasnosti cena tepla z vodíka je až 9x drahšia.

 

Mgr. Róbert Pallya, člen predstavenstva Zväzu   

Mgr. Róbert Pallya 

Člen predstavenstva

Špecializuje sa na vzdelávanie a školstvo

Súčasný stav ponuky vzdelávania je veľmi dobrý. Máme dve školy SOŠT v Zlatých Moravciach a SOŠR v Bratislave. V ponuke je školský, duálny systém, nadstavba, rekvalifikácie. V podstate už chýba len možnosť jednoročnej nadstavby s maturitou alebo bez maturity. V roku 2020 bolo v rekvalifikácii 24 účastníkov, základné kurzy absolvovalo 30 účastníkov, duálne vzdelávanie 6 účastníkov. To je celkom 60 absolventov. Takýto počet je pre potreby Slovenska predimenzovaný, musíme však počítať s tým, že približne polovica nebude reálne pracovať v našom odbore a tak sa dostaneme na reálne potreby, ktoré sú dočasne vyššie vzhľadom na chýbajúce vzdelávanie v predchádzajúcich rokoch. 

Z uvedených 30tich absolventov reálne servis s chladiacimi okruhmi a s chladivom môžu samostatne robiť len tí, ktorí teoretické vedomosti dokážu skĺbiť s praktickými. To si vyžaduje ešte 2-3 ročnú prax popri skúsenom chladiarovi. V súčasnosti máme nasledovné počty žiakov: 4 – ročný študijný odbor 2697 K mechanik elektrotechnik pre oblasť diagnostika chladiacich a klimatizačných zariadení 29 žiakov (5 žiakov končí štúdium v tomto školskom roku). 3 – ročný učebný odbor 2683 H 17 elektromechanik – chladiace zariadenia a tepelné čerpadlá predbežne prihlásených 7 žiakov.  1 - ročné skrátené štúdium v odbore 2683 H 17 elektromechanik chladiace zariadenia a tepelné čerpadlá (rekvalifikácia) 23 žiakov.

Podmienky na vzdelávanie chladiarov na Slovensku máme. To znamená, že je potrebné sa sústrediť na propagáciu našej profesie, získavať mladých ľudí. Našu profesiu chceme prezentovať na výstave Mladý Tvorca v novembri v Nitre aj so súťažou chladiarov zameranou na teoretické vedomosti formou testu a tiež praktické zručnosti pri výroby chladiaceho okruhu a tiež účasťou na Euroskills.

 

Pán Ivan Lobík, člen predstavenstva Zväzu 

Ivan Lobík

Člen predstavenstva 

Špecializuje sa na obchodné, priemyselné chladenie, komponenty, chladivá, montáž a servis chladenia a klimatizácie 

Trh s chladivami sa radikálne zmenil. Skončilo tzv. pravidelné dopĺňanie chladív. Ceny chladív narástli, sleduje sa uhlíková stopa, hrozia pokuty za nadlimitné úniky. Zákazníci si to už sledujú a hľadajú servis, ktorý dokáže udržať chladiace okruhy tesné. Nové zariadenia prichádzajú nielen s chladivami s nižším GWP, ale aj s menšími náplňami chladiva a tak spotreba chladív klesá. Je vidieť citeľné zvýšenie predaja alternatívnych chladív s nižším GWP. Chladív s vysokým GWP môže byť v budúcnosti nedostatok. Zrejme sa to zatiaľ netýka chladiva R404A, keďže pravdepodobne existujú zásoby. Chladivo R404A sa tiež vo veľkej miere zhodnocuje, recykluje, regeneruje a opätovne používa. Podobnú situáciu je možné očakávať s chladivami R134A, R410A, R407C po roku 2023.

Vo vzťahu ku chladivo CO2 a tiež tam kde sú inštalované zariadenia s náplňou nad 500 tonCO2ekv je nutné zabezpečovať nielen z dôvodu vysokého GWP, ale tiež z dôvodu ochrany zdravia. Už sa stalo, že veľké úniky CO2 pevne zabudovaný periodicky kontrolovaný detektor úniku v strojovni pre poruchu nesignalizoval. Nefungovalo nútené vetranie a neboli k dispozícii pomôcky BOZP. Na takéto kritické situácie je potrebné byť pripravený, preškolený, vybavený ochrannými pomôckami. To sa rovnako týka práce s horľavými chladivami, kde si treba vypestovať návyky prevencie pre vytvorením horľavého prostredia. 

Naprieč celým spektrom posudzovania chladiacich okruhov pred uvedením do prevádzky konečné slovo má IBP, ktorý kontroluje správnosť dodanej dokumentácie porovnávaním s existujúci stavom. V tejto súvislosti je treba vnímať pozíciu požiarneho zboru nielen v súvislosti s horľavými chladivami, ale tiež s oxidom uhličitým.

 

Ing. Peter Kuliaček, člen predstavenstva

Novozvolený člen predstavenstva sa zatiaľ do práce nezapojil. Je predstaviteľom spoločnosti, ktorá v minulosti predávala hlavne plynové kotle. Postupne však svoju činnosť rozšírila na tepelné čerpadlá, rekuperáciu, ... Tým chceme tiež vyjadriť, že zmena názvu a loga zväzu, kde ku snehovej vločke sme pridali slniečko, sa takto postupne napĺňa. Vyjadrujeme tak, že Zväz sa stará nielen o chladenie, mrazenie, klimatizáciu, ale tiež o voľné chladenie a vykurovanie prostredníctvom tepelných čerpadiel. Ing. Peter Kuliaček po štúdiu na vysokej škole SvF STU Ba - TZB pracoval ako projektant UK  a neskôr vo firme Viessmann na pozícii obchodno-technického poradcu. Vedie divíziu alternatívnych zdrojov, ktorá sa  venuje problematike tepelných čerpadiel, solárnej termike, solárnej fotovoltaike a rekuperácii.

 

Panelová platforma s členmi predstavenstva

Prináša pohľad do situácie v jednotlivých oblastí, v ktorých chladiace okruhy fungujú. Členovia Zväzu majú možnosť vstúpiť do diskusie a upozorniť, kde Zväz nevenuje dostatočnú pozornosť. Je dôležité, aby sme trendy vývoja nielen poznali, predvídali. Dynamika vývoja v našom odbore je veľmi rýchla a to najmä z dôvodu 3D dekarbonizácie, digitalizácie, regulácie používania starých a príchodu nových často horľavých, výbušných, toxických chladív, s čím súvisia nové technológie, nové komponenty, ďalej zmien pri hodnotení budov a úloh klimatizácie, tepelných čerpadiel pri ich zaraďovaní do energetických tried.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2021