Pracoviská virtuálnych skúšok na F plyny

 

Pracoviská virtuálnych skúšok na F plyny 

Pripravili sme ich na 24.10.2020 vopred. Zároveň bolo treba zvládnuť pripojenie tabletu a jeho ovládanie v priebehu skúšok.

Pracovisko skúšky o potrubiach vrátane komponentov, presného ohýbania, výroby rozoberateľných i nerozoberateľných spojov a prípravy potrubí až po uvedenie do prevádzky 

 

Práca s chladivom odber, plnenie chladiva, kontroly únikov

Ján Jankeje pri skúškach na prácu s chladivom, odber chladiva, recykláciu, regeneráciu, skúšky pevnosti a tesnosti, vákuovanie, plnenie, ..

 

Prvé virtuálne skúšky máme za sebou

Skúšajúci sa zhodli vo viacerých prípadoch na slabších znalostiach zručnostiach a vypichli oblasti, v ktorých mali uchádzači najviac nedostatkov. Medzi takéto oblasti patrili znalosti o nadkritických chladiacich obehoch, opravách okruhov s oxidom uhličitým a podobne.  Napriek tomu skúšobná komisia nenavrhla nikoho vylúčiť a tak o uznaní skúšky rozhodovali výsledky s online testov a to testu abc a grafik testu. Sme radi, že vieme riešiť virtuálne školenie i skúšky a požiadavky praxe napĺňať podľa potrieb.

 

Vizualizácia priebehu virtuálnych skúšok zručností

Praktické skúšky robia uchádzačom problémy. Dôraz na praktické skúšky sa ukazuje ako nutný, keďže na test na počítači i písomnú časť sa dá pripraviť, avšak získať praktické skúsenosti je už ťažšie. 

To sa nedá za jedno školenie určené skúseným chladiarom. Preto ponúkame aj základné školenie pre tých, ktorých skúsenosti s prácou s chladivom sú malé. Na základnom školení kladieme tiež vyšší dôraz na zhodnocovanie chladiva, zostavovanie chladiacich okruhov, tlakové pevnostné, tesnostné skúšky, vákuovanie pred naplnením chladiva, oleja. 

 

Zobrazenie priebehu skúšok na jednej obrazovke

Všetky skupiny A-D

Pohľad na všetky skúšané skupiny A-D na jednej obrazovke

 

Zobrazenie priebehu skúšok po skupinách

Aj keď virtuálne skúšky prezenčnú formu nemôžu rovnocenne nahradiť, vzhľadom na situáciu s Covid ochorením sa stali primeraným východiskom, aby sme umožnili získavať kvalifikácie a tak v praxi správne zabezpečili prevádzku chladiacej, klimatizačnej techniky a tepelných čerpadiel, ktorých funkčnosť počas pandémie je považovaná ÚVZ za kritickú.

Skúška 24.10.2020 na odber chladiva, vákuovanie, tlakové skúšky

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 02/2021