Priebeh prezenčných skúšok 26.9.2020

 

Priebeh prezenčných skúšok 26.10.2020

Problémy pri praktických skúškach sú dané rôznorodosťou pracovných skúseností uchádzačov. Nariadenie vyžaduje kategóriu I aj pre tých, ktorí okruh len montujú a neplnia ho chladivom. Preto je dôležité, aby školenie a skúšky sa zamerali aj na zručnosti, čo skúšky časovo predlžuje.

Praktické skúšky 

Dôraz na praktické skúšky sa ukazuje ako nutný, keďže na test na počítači i písomnú časť sa dá pripraviť, avšak získať praktické skúsenosti je už ťažšie. To sa nedá za jedno školenie určené skúseným chladiarom. Preto ponúkame aj základné školenie pre tých, ktorých skúsenosti s prácou s chladivom sú malé. Na základnom školení kladieme tiež vyšší dôraz na zhodnocovanie chladiva, zostavovanie chladiacich okruhov, tlakové pevnostné, tesnostné skúšky, vákuovanie pred naplnením chladiva, oleja.           

 

Grafická skúška na tablete sa stáva štandardom

Tablety kontra papier

Test na počítači, praktická, písomná a ústna skúška boli zamerané na znalosti funkcie a tiež na chyby v chladiacom okruhu v rôznych zostavách a s rôznymi chladivami.

Silný internet

Všetci účastníci robili grafický test robiť na tablete. Odpadá tlač a  skladovanie papiera a výsledky sa dajú priebežne hodnotiť a chyby odstraňovať. 

Požiadavky na prácu na tablete nie sú vysoké. V podstate je to ako na papieri. Obrazovka vždy zobrazí len jednu otázku. Tí, ktorí to skúsili, boli spokojní. Dôležitý pre pohodlnú prácu je tiež spoľahlivý internet.

Naľavo pracovisko predsedu skúšobnej komisie Ing. Milana Ondrejmišku. Napravo skúšajúci  pán Ladislav Nagy prezerá výsledky uchádzačov, ktoré sa priebežne zobrazujú.

 

Grafické testy

pôvodne na 4 formátoch A3

            Sú teraz rozdelené do 4 skupín otázok, na ktoré sa uchádzači môžu pripraviť vopred.  Zo všetkých otázok dostanú výber, ktorý má každý uchádzač iný. Na vypracovanie 90 tich otázok majú max 90 minút. Výsledky sú priebežne hodnotené a spolurozhodujú o zaradení do jednej z kategórii podľa Nar. 517/2014/EÚ. Podľa Nar. 2015/2067/EÚ sa skúšky vykonávajú nielen tzv. F plyny, ale aj na prírodné chladivá a svojou náročnosťou sú rozdelené do kategórií I a II.     

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 2/2021