EHPA porady sú online

 

EHPA porady sú online

EHPA má vytvorené pracovné skupiny pre štítkovanie kvality, ekodizajn, F plyny, hlučnosť, skúšobníctvo, právne, technické normy a tiež pre národné európske asociácie. Väčšinu komisií obsadzujú výrobcovia tepelných čerpadiel. Zväz sa zúčastňuje stretnutí národných asociácií pre tepelné čerpadlá, ktoré na jednej strane diskutujú ako lobovať za tepelné čerpadlá a  tiež s akými problémami sa pri realizácii stretávajú a ako ich riešia. Porady sa zúčastnili zástupcovia 10 asociácií a pracovníci EHPA. Porada sa zamerala na to aktívne ovplyvniť renováciu budov podporovanú peniazmi EÚ v prospech tepelných čerpadiel.

Renovačné stratégie a ciele 2030

Niektoré krajiny F, Sv, Sp uviedli, že renovačné stratégie majú rozpracované, iné ako napríklad B, UK, HU podobne ako na Slovensku zatiaľ len začínajú. Napríklad v Španielsku plánujú v roku 2021 získať 651 Ktoe z obnoviteľnej energie, čo je podobné číslo ako na Slovensku, trend navyšovania do roku 2030 je však ambicióznejší.

Rozhovory nepriniesli zaujímavé informácie, navrhli sme preto EHPA zaoberať sa nárastom spotreby elektrickej energie. Z obrázku porovnania spotreby elektriny v rokoch 2014 až 2019 vyplýva rast spotreby elektriny v jednotlivých mesiacoch a rokoch s miernym poklesom v rokoch 2018 – 2019 vzhľadom na vyššie priemerné vonkajšie teploty. Rast približne v rozmedzí 0,2 až  0,3 TWh/mesiac za roky 2014-2019 je výrazne vyšší ako narástla pohonná energia potrebná na pohon tepelných čerpadiel na vykurovanie  s nárastom cca 0,02 TWh/mesiac (necelých 10 %) alebo 0,23 TWh za roky 2014 až 2019.

 

Black out nehrozí

V podmienkach Slovenska zatiaľ blackout, teda nedostatok elektriny a jej úplné odstavenie nehrozí. Maximálny 5 % podiel na náraste spotreby či už pri vykurovaní alebo chladení energie nemôže ohroziť plynulú dodávku elektriny. Postupne inštalovaný výkon rastie a v niektorých krajinách ako napríklad Švédsko hoci podiel elektriny na vykurovaní takmer 100%, hrozbu blackout nezaznamenali. Treba však tento problém sledovať.  

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2020