Medzinárodná servisná konferencia - sprievodný program 4.

 

Jedinečná možnosť navštíviť fakultu apoznať jej možnosti

STU Bratislava – Strojnícka fakulta - Ústav energetických strojov a zariadení

Strojnícka fakulta v Bratislave bola prvou strojníckou fakultou na Slovensku. Za obdobie svojej existencie získala významné postavenie medzi technickými fakultami na Slovensku, ale aj v zahraničí. Svedčí o tom aj fakt, že na oslavách 70. výročia participovali účastníci zo 14 štátov.

Ústav združuje malé a veľké teplo

Nízkopotenciálnu energetiku, to znamená chladiacu, klimatizačnú techniku a tepelné čerpadlá do roku 2015 viedol Prof. Václav Havelský, CSc. V súčasnosti ústav vedie Doc. Ing. František Ridzoň, PhD., a stálymi zamestnancami sú Prof. František Urban, PhD, Prof. Michal Masaryk, PhD., Ing. Peter Mlynár, PhD., Ing. Jaroslav Šustek, PhD. Možnosť stretnúť sa s našimi akademickými špičkami by ste určite mali využiť.                                  

 

Ocenenia STU na konferencii IIR Compressors 2021

Medaily Aurela Stodolu udelíme vo vestibule STU, SjF na námestí Slobody

Slávnostnú ceremóniu ukončíme Laser Show

Aurel Stodola 1859 – 1942

 

Vo svojej vedeckej činnosti sa zameriaval na oblasť teórie automatizácie regulácie strojov, položil vedecké základy projekcie a stavby parných a spaľovacích turbín. Pre paru vypočítal a aplikoval tzv. Mollierov entropický diagram, ktorý stále dopĺňal. V spolupráci s chirurgomFerdinandom Sauerbruchom skonštruoval 1915 pohyblivú umelú ruku, tzv. Stodolovu. Na rovnakom princípe boli založené aj protézy chodidiel a nôh. Najväčšie úspechy dosiahol v odbore parných turbín a jeho výpočty a konštrukcie dali základ tomuto odvetviu strojárstva. Aurel Stodola bol profesorom Alberta Einsteina

Bol konštruktérom prvého tepelného čerpadla na svete. Jeho tepelné čerpadlo z roku 1928 dodnes pracuje vo Švajčiarsku a vykuruje radnicu v Ženeve s odoberaním tepla z vody jazera (ide o uzavretý okruh).

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2020