Medzinárodná servisná konferencia - sprievodný program 3.

 

Bratislavská kaviareň s bustami odsochára Messerschmidta

Múzeum nežnej revolúcie

Spomienka na geniálne dielo sochára Messerschmidta

Bratislavská kaviareň nesie vo svojom mene meno slávneho barokového sochára Messerschmidta. Jeho meno a dielo je známe po celom svete. Málokto však vie, že jeho najslávnejšie dielo Charakterové hlavy vytvoril a dokončil - v Bratislave neďaleko od kaviarne. Messerschmidtov príbeh je príbehom geniálneho sochára 18. storočia. Býval pôvodne vo Viedni. V jeho dome Beethoven neskôr vytvoril 9. symfóniu. 

Pôsobil pri dvore Márie Terézie, ale pre svoju čudnú, nepokojnú povahu ho presťahovali do Bratislavy, kde v dome na Vydrici u svojho brata tvoril až do svojej smrti. Pozeral zo svojho okna na okoloidúcich, robil grimasy, na ktoré mu rovnako okoloidúci odpovedali. To bolo preňho inšpiráciou na jedinečnú sériu búst známu na celom svete.

Kaviareň láka hostí výbornou kávou a čokoládou kávou a tiež históriou a ukážkami tvorby F. X. Messerschmidta. Súčasťou je Múzeum 17. Novembra 1989, spomienka na Nežnú revolúciu. Expozíciu vytvoril Ústav pamäti národa. V objekte sa nachádzala kotolňa, v ktorej kuričov robili disidenti J.Budaj alebo F.Mikloško.

 

FRANZ XAVER MESSERSCHMIDT

(* 6. február 1736, Wiesensteig – † 19. august 1783 Bratislava)

Sochár z Nemecka pôsobil a je pochovaný v Bratislave. Je známy vo svete, vďaka jeho dielu, ktoré je známe pod názvom „Charakterové hlavy“. Jedinečná séria búst, ktoré vytvoril v Bratislave, je v dejinách sochárstva unikátna a nenájdeme nič, s čím by sa dala porovnať. Čo mali hlavy vyjadrovať? Boli zrkadlom, či výsmechom spoločnosti? Bránil sa sochár modelovaním úškľabkov pred zlými duchmi, ktorí prenasledovali jeho údajne chorú myseľ?

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2020