Medzinárodná servisná konferencia - sprievodný program 1.

 

Zrkadlová sála primaciálneho paláca

14. januára 2021

 

Primaciálny palác je klasicistická palácová stavba na Primaciálnom námestí v Bratislave, niekdajšie sídlo ostrihomského arcibiskupa, najvýznamnejšia architektonická pamiatka uvedeného slohového obdobia v meste. Dnes je palác sídlom primátora hlavného mesta Bratislavy; niektoré jeho časti slúžia expozícii Galérie mesta Bratislavy.

Bratislavský mier bola zmluva, ktorá bola podpísaná po bitke pri Slavkove v Bratislave 26. decembra 1805 v Primaciálnom paláci medzi Francúzskom a Rakúskom. Mier ukončil tretiu koaličnú vojnu.

V Zrkadlovej sieni bola 3. augusta 1968 predstaviteľmi delegácií komunistických strán ZSSR, NDR, PĽR, MĽR, BĽR a ČSSR podpísaná Bratislavská deklarácia. Ani tá však neodvrátila vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska.

Primaciálny palác - fontána so súsoším Svätý Juraj zápasiaci s drakom. Detail kamenného erbu arcibiskupa Baťána. V otvore jaskyne leží lev držiaci v papuli meč; nad jaskyňou vták kŕmi mláďatá vlastnou krvou

 

Pozrieme galériu a bratislavské gobelíny

Bratislavské gobelíny je všeobecne zaužívaný názov kolekcie šiestich tapisérií sa v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave. Oplakávanie mŕtveho Leandra, Héro a Leandra je romantický príbeh zachytáva večne aktuálny námet lásky, pre ktorú je človek ochotný priniesť akúkoľvek obeť.

 

V zrkadlovej sieni primaciálneho paláca nám zahrajú Afrodíté

Orchester Afrodíté vznikol v roku 1994 v Bratislave. Nápad založiť dievčenský orchester vznikol v hlave Dr. Pavla Schwarza, riaditeľa Umeleckého a kongresového centra Istropolis, na pôde ktorého orchester skúšal a koncertoval prvé dva roky svojej existencie.

Husle - Petra Šalamonová, viola - Júlia Urdová, violončelo - Ivana Zemáneková, klavír - Xénia Maskaliková, flauta - Michaela Mudroňová

 

Orchester interpretuje najmä populárnu hudbu 20.storočia

v originálnych aranžmánoch. V repertoári sú momentálne štyri koncertné programy: ”Nezabudnuteľné evergreeny”, “Svet muzikálu”, “Slávne filmové melódie” a “Pocta W.A.Mozartovi”. Skupina momentálne pracuje na programe “lovesongov”. Orchester účinkoval na mnohých domácich aj medzinárodných scénach (Nemecko, Rakúsko, Taliansko, Česká republika, Maďarsko) ako samostatný koncertný súbor alebo ako účastník festivalov (Nemecko, Taliansko, Česká republika, Slovensko) prípadne ako súčasť spoločenských podujatí (Slovenské veľvyslanectvá v ČR, HU, A alebo Americká ambasáda v Bratislave). 

H. Mancini - The Pink Panther

F. Ebb - New York, New York

F. Lőewe - My fair lady medley

L. Richie - Hello

J. Ježek - David & Goliáš

H. Hancock - Watermelon man

C. Rio - Tequila

H. Mancini - Moon river

C. Stevens - Love is in the air

A. L. Webber - Don´t cry for me Argentina

B., S. Andersson, B. Ulvaes - ABBA Medley

Rodná zem moja

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2020