Zaujímavé aplikácie predstavené na videokonferencii

 

Zaujímavé aplikácie predstavené na videokonferencii

Športové komunitné centrum v Liptovskom Hrádku predstavil Ing. Alexej Hyža - innogy Solutions s.r.o. Ide o systém nepriameho chladenia ľadu bez čpavku s chladivom R410A. LED iSmart osvetlenie - zabezpečuje úsporné a rovnomerné osvetlenie celej ľadovej plochy s DALI reguláciou. Plne automatizovaný systém riadenia, chladenia, odvlhčovania, vykurovania nastaviteľný podľa noriem a požiadaviek zákazníka je riadený na diaľku.Každá časť technológie má merané vstupy energií a pracovných médií. Vyhodnocuje sa účinnosť výroby tepla, chladu a využitia odpadného tepla.

 

Kontajnerová strojovňa a chladivom R410A (v budúcnosti sa predpokladajú A2L chladivá). Rúrkovanie ľadovej plochy z viacvrstevného PP-R potrubia so sklo vláknom

 

Technologické riešenie

            Dva chladiče kvapaliny s možnosťou 100 % využitia odpadného tepla. Vyhrievanie podložia. Snežná jama s rekuperáciou odpadného tepla. Adsorbčná odvlhčovacia jednotka. Tepelné čerpadlo voda-voda ktoré využíva odpadné teplo zchladičov.

 

Strojovňa TČ

Tepelné čerpadlo voda/voda, DYNACIAT LG 260A. 1 chladiaci okruh, 2 scroll  kompresory, 7kg R410A.  Quk=122kW, 50/40°C voda, 24/18°C 35 %MPG.  SCOP pre Medium Temp. 47/55°C  =  4,93. Projekt bol riešený v programe Revit, ktorý je súčasťou BIM metódy a umožňuje priestorové videnie s umiestňovaním reálnych prvkov v priestore.

 

Vybrané inštalácie tepelných čerpadiel

Inšpirácie pre správne inštalácie a dobré meno tepelných čerpadiel

Pán Ladislav Rehák popísal tepelné čerpadlo pri rodinnom dome v Moštenici. Pán Vladimír Kubovič predstavil tepelné čerpadlo vzduch, vzduch s výkonmi od 5 po 14 kW s podstropnými vnútornými jednotkami v telocvični na Myjave. V čase prázdnin je možné zariadenie vypínať úplne, alebo temperovať na nižšie teploty,čím sa tiež získavajú úspory.

 

Správne dimenzovanie a prevádzka

Ak sa tepelné čerpadlo poddimenzuje a prevádzkuje dlhodobo pri vyšších teplotách, dôsledky  sa časom prejavia, ako uviedol pán Juraj Černák na kompresore a tiež ventilátoroch

Komponenty po 6 ročnej prevádzke pri 100% vyťaženosti. Vymenené boli okrem iného tiež ventilátory

 

Problém kvality vykurovacej vody

Objavuje sa pomerne pravidelne. Dôraz je potrebné klásť na:

  1. Správnu kvalitu vody naplnenej do vykurovacieho okruhu
  2. Správnu filtráciu vody počas prevádzky
  3. Správne volené materiály potrubí a komponentov

Ak sa ktorýkoľvek z uvedených bodov zanedbá dôsledky môžu byť nepríjemne a tiež vážne z hľadiska náročnosti uvedenia do pôvodného stavu.

 

Príkladné inštalácie tepelných čerpadiel

Inštalácia tepelného čerpadla 7,6 kW zem-voda s hlbinným vrtom 137 m

Príkladná montáž technológie v strojovni – Ocenenieod IVT: 

Ing. Martin Tiller, Tepelné systémy, s.r.o. Košice: Tepelné čerpadlo roka 2019

Popis inštalácie

V objekte je inštalovaná inteligentná elektroinštalácia, riadiaca okrem iného aj vykurovanie, chladenie a vetranie. Teplo a chlad sa využíva na ohriatie a dochladenie vzduchu vo vetracej rekuperačnej jednotke. Eliminácia hlučnosti akustickými obkladmi.    

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2020