Aktualizačné školenia na tepelné čerpadlá

 

Aktualizačné školenia n tepelné čerpadlá

Videokonferenciou 4. a 24. apríla 

            Videokonferencie odborníkov na inštaláciu tepelných čerpadiel prinášajú zaujímavé diskusie a poznatky, ktoré sa snažíme zovšeobecňovať. Diskusie sú organizované cez videohovory a sú zároveň predpokladom ku obnoveniu platnosti osvedčenia na ďalších päť rokov.

 

Veľké i malé tepelné čerpadlá

Jednou z podmienok predĺženia platnosti osvedčenia je aktivita na trhu s tepelnými čerpadlami. Účastníci prezentujú inštalácie veľkých i malých tepelných čerpadiel. Diskutovalo sa aj ku vysokým únikom chladiva. V tabuľke sú priemerné úniky za rok 2019. Vysoké úniky na tepelných čerpadlách vedú k zamysleniu.

 

ChladivoVšetkyKomerčné chladenieKlimatizáciaPrepravné chladenieTepelné čerpadláPriemyselné chladenieDomáce chladenie
 Priemerný únikPriemerný únikPriemerný únikPriemerný únikPriemerný únikPriemerný únikPriemerný únik
Všetky4.45.93.337.644.3

 

Úniky chladív  tepelných čerpadiel

Z oznamovaných údajov o únikoch sa ukázalo, že na tepelných čerpadlách sú pomerne vysoké úniky chladív. V diskusiách sa ukázali nasledovné dôvody:

  • Inštalácia kúrenármi bez potrebných znalostí a osvedčení
  • Prevádzka pri vysokých tlakoch
  • Nízka odolnosť komponentov na zmenu tlakov na pri reverzácii

 

Kúrenári bez odbornej kvalifikácie používajú na prepojenie vonkajšej a vnútornej jednotky kúrenárske medené rúrky. Nesprávna inštalácia s nesprávnymi kúrenárskymi rúrkami, ktoré sú jednak okysličené a jednak nie dosť pevné, spôsobujú nielen nečistoty v okruhu, ale tiež praskajú. 

Tepelné čerpadlá sú často prevádzkované pri vysokých tlakoch z rôznych dôvodov. Napríklad z dôvodu nízkych prietokov vykurovacej vody, väčšieho množstva chladiva, alebo nesprávneho nastavenia ekvitermickej krivky.

Samostatným problémom je reverzácia, kedy napriek tomu, že kompresor je krátkodobo odstavený pokiaľ dochádza k vyrovnaniu tlakov, po opätovnom rozbehu dochádza nielen k tlakový, ale aj ku teplotným zmenám, ktoré najmä na výparníku spôsobujú praskanie rúrok a následné úniky chladiva.

 

Iné poruchy na tepelných čerpadlách

Väčšina porúch býva na vykurovacom okruhu, respektíve sú to poruchy elektrické, alebo na ovládaní. Poruchy sa však nevyhýbajú ani samotnému tepelnému čerpadlu. Okrem už vyššie spomenutých porúch problémy v praxi robí riešenie odvodu kondenzátu, umiestnenie vonkajšej jednotky a s tým súvisiacej hlučnosti, nesprávne dimenzovania veľkostitepelného čerpadla, zásobníka teplej vody, príliš malé náplne vykurovacej vody a podobne, čo spôsobuje časté cyklovanie kompresora.   

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2020