Porada učiteľov

 

Porada učiteľov

Je súčasťou každoročných stretnutí

Každoročne sa na stretnutiach vzájomne informujeme o počtoch žiakoch, vývoja nových noriem pre školské a duálne vzdelávanie. V Českej republikesú školy sú v dobrej kondícii. Zlepšuje sa tiaž vybavenie pracoviska, ktoré je umiestnené spolu so sídlom Svazu v pražskej škole, ktorá učí aj mechanika chladiacich zariadení. Majú dostatok zanietených učiteľov a vybavenie škôl sa stále zlepšuje. Podarilo sa zaviesť jednoročné štúdium na získanie kvalifikácie chladiarenského mechanika, ak už iný výučný list technického zamerania uchádzač má, čo sa nám už vyše 10 rokov nedarí.

Podobne sa podmienky zlepšujú aj na Slovensku

Duálny systém sa považuje za lepší, pretože vedie mladých ľudí k pravidelnému pracovnému režimu a k praktickým skúsenostiam. Pre mladých ľudí je atraktívne zarobiť si popri štúdiu aj peniaze. Každý systém má svoje výhody aj nevýhody. Podmienky duálneho systému závisia najmä od veľkosti zamestnávateľa a pracovníkov zapojených do praktického vyučovania.

 

ŠIOV zdôvodňuje potrebu dvojročného nadstavbového štúdia

Najmä stanovenými normatívmi na elektrotechnické vzdelanie. Tým sa toto nadstavbové štúdium nedarí od roku 2018 napĺňať, pričom v Českej republike je o jednoročné štúdium veľký záujem.

Záverečná diskusia a porada učiteľov Českej a Slovenskej republiky priniesla zaujímavé informácie o veľkom záujme študovať odbor chladiarenského mechanika. Celkom sa v Česku študuje na školách v Prahe, Kostelci, Ostrave a v Brne. Na Slovensku v Zlatých Moravciach a v Bratislave, kde sa obe školy sústreďujú najmä na duálne vzdelávanie.

 

Ďalšie stretnutie učiteľov

Bude v roku 2020 naplánované v spoločnosti Embraco Slovakia v SNV. Bude hlavne o horľavých chladivách predovšetkým o chladive propán.

Veríme, že učiteľov okrem návštevy výroby a laboratórií spoločnosti Embraco Slovakia zavedieme aj do Slovenského raja, Spišský hrad či kostolnú vežu v SNV.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2019