Stanovisko Zväzu k retrofitom

 

Stanovisko Zväzu k retrofitom

V smere vývoja k novým chladivám, retrofitom je jasné. Podľa skúseností s prechodom z chladív R12 a R22 odporúčame udržať zariadenie s pôvodnym chladivom v prevádzke do času výmeny celého zariadenia. K retrofitom pristupovať len v odôvodnených prípadoch, zodpovedajúco technickému stavu, energetickej efektívnosti, perspektívnej prevádzky daného zariadenia.  Pozor treba dať na chladivá A1/A2L v prípade najhoršej frakcionácie.                          

 

Diskusia k novým chladivám

Na trhu sa objavujú aj zmesi chladív I s veľmi malým podielom chlóru. Takéto chladivá sú diskutované najmä preto, že sú vhodné ako náhrada za R410A a tiež pre aplikácie s veľkými výkonmi s vysokými výparnými teplotami. Revízia EN 378 je plánovaná na rok 2021.

 

Napríklad R466A

V zložení chladív49% R32, 11.5% R125 and 39.5 % CF3I s GWP 733 je nehorľavé. Keďže je nehorľavé, malo by byť vhodné na retrofit existujúcich zariadení s chladivom R410A. Podľa zloženia je vidieť, že dôležitú úlohu v zmesi chladív má 39,5% novej zložky CF3I, ktorej GWP je menšie ako 0,4. Táto nová zložka nahradila najmä zložku R125.

 

R1233zd je pre veľké chladenie

Ide o trans-1-chloro-3,3,3-trifluoropropene. I keď obsahuje chlór ODP=1. Je to chladivo vhodné pre turbokompresory, veľké výkony a vyššie výparné teploty. Má popdobnú energetickú efektívnosť ako chladivo R125.

 

Tendencie s CO2 a s propánom

Napriek uvedenému sa objavujú tendencie ústupu od CO2 napríklad v obchodnom chladení nielen z ekonomických dôvodov. Na druhej strane priemyselné chladenie s CO2 na lodiach, vrtných plošinách na mori je bezkonkurenčné, keďže sa dá využívať morská voda na podchladenie chladiva. V každom prípade CO2 sa stáva stále významnejším chladivom. V Holandsku a v Španieslsku už zaviedli povinnú certifikáciu osôb pracujúcich s CO2.

Propán zápasí s povolením náplní 150/500 a viac gramov. 500 g  už prešlo hlasovaním.

 

Kvóty sú dôležité. Revízia v roku 2022

Všeobecne sa nariadenie na F plyny považuje za úspešné a ako správny smer pre priemysel. Argumentácie, že nové technológie môžu mať horšie COP, TEWI ako prírodné chladivá, že prechod na nové technológie je drahý a zbytočný a že sa treba zbaviť kvotačného systému sa nemá šancu presadiť. Šance zmeniť Nariadenie o F plynov v uvedenom duchu sú nulové a dá sa predpokladať, že ani nebude ochota sa takýmito požiadavkami sa zaoberať.

Diskutovalo sa rezervy v nevyčerpaných kvótach. Napríklad R404A, R23 majú výnimku na používanie pre výparné teploty pod -50°C, ale nie sú vyňaté z kvót.

Revíziu Nar. o F plynoch môžu ovplyvniť najmä výrobcovia a prevádzkovatelia, ak by nedokázali zabezpečiť prechod na chladivá s nízkym GWP. Výrobcovia by napríklad mohli žiadať viac času pre zabezpečenie vývoja spoľahlivosti, bezpečnosti výrobkov s horľavými chladivami a prevádzkovatelia napríklad z titulu nedostatku času a vysokých finačných nákladov na zmeny chladiacich technológií. Medzi výrobcami a prevádzkovateľmi sú servisné organizácie, ktoré prechod na nové chladivá realizujú a mali by signalizovať, upozorňovať na nedostatok potrebných výrobkov, problémy bezpečnosti, spoľahlivosti ap.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 05/2019