AREA v Bratislave

 

AREA v Bratislave

2-4. mája 2019 v hoteli Park in

Bratislava zažiarila pestrým osvetlením

Ako obvykle zasadnutie rekapitulovalo právne i technické normy, ktoré sa týkajú chladiacej techniky, chladív, ekológie, ekonomiky, ekodizajnu, hospodárnosti budov, odpadov a bezpečnosti. Očakávané sú najmä normy na horľavé chladivá.

 

Prezentovali sme Leaklog.org

Vo vzťahu k Nariadenieo F plynoch sme prezentovali náš Leaklog.org a výsledky analýz z oznámených údajov. V tejto oblasti sme sa spolu s nemeckou VDKF dostali najďalej. Elektronické databázy zatiaľ bez publikovaných výsledkov existujú v Maďarsku, Estónsku. Zámer vybudovať elektronickú databázu majú v Taliansku, Anglicku. Záujem prejavili Švédi.

Náš systém umožňuje prácu s QR kódom, v záznamníku zaviesť nielen údaje z pohybu chladív, opráv, kontrol úniku, ale tiež tlakové skúšky tesnosti, pevnosti, vákuovanie a pod., je v súčasnosti funkcionalitou pravdepodobne najďalej.

 

Predstavili smeLeaklog.org,ktorý umožňuje servisným organizáciám a prevádzkovateľom zdielať informácie o kontrolách, opravách, … chladiacich zariadení. Naše štítky s QR kódmi umiestňované na zariadeniach vedú do záznamníkov s aktualizovanými informáciami

 

Program pracovných skupín

Je štandardný, so zameraním na všetky právne normy dotýkajúce sa chladiacich okruhov. Aj keď princípom je zaoberať sa len znením noriem na európskej úrovni, často sa skĺzne do národných riešení. Najmä v oblasti bezpečnosti, ohrozenia z tlaku, ale tiež v oblasti odpadov, F plynov sú národné riešenia často odlišné. V rámci BOZP už napríklad nie sme kompatibilní ani s Českou republikou.

 

 

F plyny sú stále najdôležitejšou témou

Tentokrát sa diskusia točila najmä okolo ilegálneho chladiva, ktoré sa snažia predávať vo všetkých krajinách EÚ. Predaj je však v podstate obmedzený na garážové firmy opravujúce autá. Tie sú ochotné riskovať nekvalitu a prípadné pokuty za používanie nelegálneho chladiva.

Certifikované firmy na servis obchodného, priemyselného chladenia a klimatizácie takéto chladivo nekupujú, pretože riziká sú príliš veľké a naviac ceny chladív klesajú.

 

Zmeny v kvótach požadované Rakúskom a Nemecko

Pozri Správy 6/2018

Čo sa dá očakávať?

Zatiaľ sa nedostatok chladív nepotvrdil. Naopak je potrebné dopredať zásoby v roku 2019. Odpovede EK sú stále rovnaké. Súčasný stav sa očakával. Bol plánovaný. Urýchľuje prechod na alternatívy, najmä prírodné chladivá. Komisia súčasný vývoj cien a nedostatku chladív s vyšším GWP považuje za očakávaný, teda to čo sa plánovalo. Za rozumnú cenu EK považuje až 50 €/tonu CO2 ekv a nepredpokladá žiadne kroky, pokiaľ cena nepresiahne 70 €/tonu CO2 ekv.

Sprísnenie, zrýchlenie prechodu na alternatívne chladivá žiadajú organizácie ako Schecco a iné. Prispôsobujú sa výrobcovia chladív, komponentov, zariadení i prevádzkovatelia. Rovnako servisná prax už vykonáva retrofity a využíva alternatívne chladivá. Výrobcovia už do prechodu na chladívá s nízkym GWP investovali nemalé prostriedky, prevádzkovatelia a servisné organizácie tento vývoj sotva zabrzdia.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 05/2019