Odrezať a spájkovať?

 

Odrezať a spájkovať???

Otázka už zodpovedaná sa opakuje!

Zodpovedali sme ju v časopise Správy č. 6/2016

 

O čo ide? O mylnú predstavu, že montážne organizácie sú oprávnené bez poverenia výrobcu odrezať rozoberateľný spoj vonkajšej a vnútornej jednotky. Potom spojenie napr. v prípade bytovej klimatizácie s chladivom R32 (split systém) realizovať spájkovaním. K tejto úvahe vedie používanie chladiva R32 z bezpečnostnej skupiny A2L, ktoré je mierne horľavé namiesto pôvodne používaného nehorľavého chladiva R410A z bezpečnostnej skupiny A1. Ako argument sa uvádzalo znenie KBÚ a normy STN EN 60335-2-40.

 

 Táto otázka sa objavila už v roku 2016

Bolo to z dôvodu nejasného prekladu karty bezpečnostných údajov (KBÚ), ktorá nejasne uviedla, že v prípade použitia mierne horľavého chladiva sa majú použiť len trvalo utesnené spoje (napríklad zvárané).

 

 

Kompletný spoj medenej rúrky s kalíškovým spojom matky a spojky

 

 

Nájdete

v staršej i novej EN 378-2:2016

 

6.2.3.3.2    Osobitné požiadavky na inštaláciu potrubia pre zariadenia zhotovené na chladivá A2, A3, B2 alebo B3

Potrubia a spoje pre rozdelené systémy sa musia robiť s nerozoberateľnými spojmi, ak sú vo vnútri obsadeného priestoru s výnimkou spojení, ktoré priamo spájajú potrubie s vnútornými jednotkami.

 

Bola by to chyba výrobcov, ak by montovali rozoberateľné spoje, tam kde majú byť nerozoberateľné. Výrobca nepreberie záruku za zmeny na výrobku, ktoré si niekto zmyslí urobiť pri montáži s akýmkoľvek úmyslom. Preto odporúčame držať sa návodov od výrobcu ako aj v zmysle citovanej normy STN EN 378-2.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2018