Priemyselné tepelné čerpadlá na radnici

 

Priemyselné tepelné čerpadlá na radnici

Viedeň 17. mája 2018

Už samotné miesto konferencie, jej uvedenie konferencie hlavným energetikom mesta Viedeň s príhovorom zástupcu ministerstva svedčí o záujme, ktorá sa prikladá využitiu tepelných čerpadiel. Konferenciu o priemyselných tepelných čerpadlách na Radnici vo Viedni v sále senátorov organizovali rakúske v spolupráci so švajčiarskym a nemeckým združením pre tepelné čerpadlá a bolo vedené v nemeckom jazyku.

 

 

V strede prednáša Dr. Rainer Jacobs, ktorý rozdelil priemyselné tepelné čerpadlá podľa spôsobu využitia, teploty zdroja a dosahovaných teplôt

 

 

Dekarbonizácia miest  je v popredí

Energetici veľkých miest riešia tie isté problémy

V rámci riešení tzv. „Smart cities“ jednou z priorít je riešenie vykurovania a chladenia vo veľkých mestách. Podľa vyjadrenia hlavného energetika mesta Viedeň, energetici veľkých miest Paríž, Londýn, Viedeň, Štokholm, ... sa stretávajú a hľadajú východiská pre dekarbonizáciu, v ktorých dominujú tepelné čerpadlá.

Tie však je problém použiť všade a to najmä v husto osídlených centrách, kde sa využíva CZT. Tieto siete sú aj určitým zásobníkom tepla, z ktorého sa teplo nielen odoberá, ale môže sa doň aj dodávať napríklad z chladení serverovní a podobne.

V predmestiach už zväčšia počítajú s nerozširovaním plynofikácie, CZT. Predpokladajú sa tepelné čerpadlá a to s veľkými, megawatovými výkonmi. Často sú vyžadované vysoké teploty až do 95 °C. Používané chladivá sú rôzne od R134a, nehorľavé HFO 1234ze, 1336mzz(Z) (náhrada R245fa a R236fa), R514A, CO2, R717, ... Snaha je využívať obe strany chladiaceho okruhu. Také riešenia sú uprednostňované. Reverzibilita sa nerieši len cez chladiaci okruh, ale aj cez vodné okruhy. Riešenia vrátane primárnych okruhov sú zložité inštalované do samostatných budov projektovaných v BIM metóde.

 

Odkiaľ sú zdroje tepla?

Využíva sa prakticky všetko dostupné teplo a to nielen z okolia zo zeme z vody, zo vzduchu, ale tiež odpadné teplo z kanalizácií, z podzemných chodieb, z vetraného vzduchu z mlieka, serverovní a podobne.

 

 

Je snaha teplo aj akumulovať

A to najmä vtedy, kedy je dostupná lacná elektrina z vetra, slnka. Zásobníky horúcej vody sa vyrábajú tlakové (pozor ide o VTZ) i beztlakové obrovských rozmerov osadené pod, ale i nad zemou vztyčované do výšky 30 m i viac, čo už ovplyvňuje ráz krajiny. Teplota vody v zásobníkoch tepla je aj nad 100°C, tzn, že treba počítať aj s tepelnými stratami najmä pri nízkych vonkajších teplotách.

 

 

Zásobníky (silá) tepla firmy Bilfinger  s teplotou skladovania aj nad 100°C (tlakové nádoby) ovplyvňujú ráz krajiny

 

Harmonogram funkcie tepelného čerpadla s nabíjaním a vybíjaním zásobníka tepla

 

 

Tepelné čerpadlá v CZT - megastroje

 

 

Podľa Wien Energie teplo odoberajú z vody z Dunaja po teplotu 6°C. Doplnkovým zdrojom tepla je spaľovanie biomasy a plynu

 

Výparník 12 m dlhý, 1,8 m vysoký, NiFeCU, s výkonom 18-27 MW, vyprodukuje cca 150 GWh tepla o teplote 90 °C, za 5500h hodín prevádzky s COP=3 s dodávkou do CZT.

 

Umiestnenie mega tepelného čerpadla v budove projektovanej BIM metódou

 

Obrovské geotermické systémy of fy EnerCret

Ústia do budov

 

 

Len špecializované firmy akou je aj EnerCret navrhujú obrovské geotermické systémy odberu tepla zo zeme tak, aby sa blok zeme nepodchladil a bol schopný vlastnej regenerácie

 

 

Samostatné sólo tepelné čerpadlá na vykurovanie (30-40°C) a prípravu teplej vody 60°C.

 

Záver konferencie

Tri združenia rakúske, nemecké a švajčiarske zorganizovali fórum veľkých priemyselných tepelných čerpadiel, ktoré prekvapili svojou veľkosťou, odvážnymi technickými riešeniami. Tieto tri krajiny vrátane severských krajín, ale tiež Veľkej Británie a ďalších ukazujú a prešliapavajú cestu tepelným čerpadlám, ktoré sú nutné k naplneniu cieľov  dekarbonizácie miest do roku 2050.Prihlasovanie na www.szchkt.org.

 

Viac informácií nájdete v časopisy Správy 5/2018