Seminár zameraný na výrobky JDK 24.5. v hoteli Autojas v Nitre

 

Seminár zameraný na

Výrobky JDK  24.5. v hoteli Autojas v Nitre

 

            Seminár viedol Martin Pisár, ktorý zastupuje slovenskú pobočku. Slovenskú pobočku vedú synovia pána Křivského Dan a Jiří. Obchodno technické služby zabezpečuje Martin Pisár a servis má na starosti pán Bošanský. Pani Lenčéšová je  zabezpečuje hlavný kontakt so zákazníkmi, ekonomiku a podobne.

Generálny riaditeľ Ing. Jiří Křivský v úvodnom slove zhodnotil vývoj rodinnej firmy JDK od posledného seminára v roku 2012. Sústredil sa na vzťah so zákazníkmi, ktorým poskytujú najmä odborné zázemie, technickú podporu. Po úvodnom vystúpení seminár viedol Martin Pisár. Odborný program bol zameraný na servis, poradenstvo, meranie, reguláciu a tiež na výrobný program, cenníky.

 

 

Firma JDK vyrába kondenzačné a kompresorové jednotky s jedným i viacerými kompresormi s regulovateľnými otáčkami a pod. Vyrába tiež chladiče kvapalín a špeciálne aplikácie do potravinárstva i priemyslu.

 

Znalosti predstavujú výhodu

            Ing. Ján Kráľ vedie technický útvar v JDK. Popísal riadenie teploty, odmrazovania, osvetlenia, ventilátorov, expanzného ventilu, kompresora, .. a to ako na strane nízkotlakovej tak i vysokotlakovej. Venoval sa tiež funkcii a prínosom EVI systému pri nízkych teplotách a jeho vplyvu na dimenzovanie výmenníkov, kompresora, potrubí, ... Podchladenie s EVI môže zvýšiť výkon a tiež energetickú efektívnosť až o 30 %, zmenšiť adekvátne prierezy potrubí a znížiť dávku chladiva. Uviedol snímače tlakov, teplôt, vlhkosti, hladín. Od týchto meraných parametrov je ovládanie napríklad kondenzačného tlaku, odmrazovania, ... závislé.

 

 

Návrh EV musí zohľadniť podchladenie

Podrobne sa venoval elektronickému ovládaniu expanzného ventilu podľa programu Danfoss Coolselector 2.2.3. Návrh EV musí zohľadniť podchladenie. Čím väčšie podchladenie, tým menší EV. Ak je výkon ventilu predimenzovaný, to znamená, že je využitý pod 50 % jeho výkonu, prehriatie sa bude chovať nestabilne. Využitie by malo byť vyššie ako 80%.

 

 

Chladivá

Využitie chladív sa rozlišuje pre vyššie (R134a, R407C), stredné (R448A, R449A, R134a, R407C a nízke teploty (R448A, R449A). Využívajú sa náhrady chladiva R404A. Sem patria R449A a 448A, ako aj náhrada R452A avšak s vyšším GWP nad 2000 pôvodne určená do prepravného chladenia fy Carrier. Pripravená je náhrada R513A za R134a vo výrobkoch. Pripravuje sa využitie chladiva R32 ako náhrady za R410A od budúceho roka. Využíva sa bude tiež chladivo propán a iné.

Na retrofit za R404A sú odporúčané chladivá R449A po overení kompatibility všetkých súčiastok, nastavenia EV a tie R452A ako 100 % náhrada

 

 

PorovnanieR449A sR404A:

  • Chladiacivýkon kompresorov je porovnateľný
  • Vysoký teplotnýsklz sR449A
  • Dimenzovaniekondenzátora– vplyv vysokejvýtlačnejteploty
  • Veľkosťvýparníka– rovnaká
  • Vyššiaobjemová chladivosť

 

Optimalizáciatechnológies R449A:

  • Zníženieteplotného spádu z 8 K na 6 K (zníženiezamŕzaniavýparníkov)
  • Z tohto dôvoduponechaniepôvodných výparníkovnaR404A
  • Zväčšeniekondenzátorov
  • Zmenšeniedýz expanzných ventilov

Menšiepriemery potrubí.

 

Zberač chladiva

Zostavazberača s približným obsahom 0,5-1 l na kW výkonu obsahuje:

  • Vertikálnyzberač
  • Filter a priehladítko
  • Poisťovacie armatúry
  • Uzatváracie a servisné armatúry

Voliteľné  príslušenstvo:

  • Optická hladinová sonda    

 

 

Chladiace technológie

Predniesol Ing. Jaromír Ryšánek. Prezentoval ovládania pre jednotlivé zákaznícke miesta na konkrétnych výrobkoch. Zákaznícke miesta sú pripojiteľné na lokálny, či vzdialený počítač na web priestore. Ten istý kompresor s invertorom dosahuje vyšší výkon a sú tak potrebné väčšie výmenníky.

 

 

 

Ovládanie

JDK používa do svojich výrobkov ovládanie pre nízkotlakú i vysokotlakú stranu chladiaceho okruhu od rôznych výrobcov. Rozvádzače si vyrába sama. Určené súnapríklad preriadeniechladeného priestoru a chladiacejjednotkys montážou na stenu v prevedeníIP54. Sú v plastovej alebo plechovej skrini do 32A. Preferované sú riadiace regulátoryod firmy Dixell  s možnosťou monitorovania až s tromi sondami s2ks teplotní sond (priestor + lamely výparníku)cez X-WEB, s ovládanímosvetlenia, ohrevuzárubní (230V / 0,75kW)a podobne.

 

 

 

 

Špeciálne aplikácie

Medzi špeciálne aplikácie Ing. Jiří Křivský ml zaradil chladiče kvapalín s výkonmi do 45 kW s dvojkomorovými nádržami, ktoré umožňujú odber ľadovej vody k rôznym použitiam a tiež využitia voľného chladenia. Medzi špeciálne aplikácie zaradil tiež ľadové plochy od 40 do 500 kW s nemrznúcou zmesou, chladenie pre aerodynamický tunel s výkonom až 3x 730 kW, chladenie vstrekovacích lisov, chladenie mlieka a prípravy teplej vody.

                                                          

 

Servisné zabezpečenie

            JDK poskytuje poradenský servis pri identifikácii problému u zákazníka, ktorý môže vzniknúť z nedostatočne dimenzovaného, respektíve nesprávne fungujúceho chladiaceho okruhu. JDK má postupy na uvádzanie nových chladiacich okruhov do prevádzky, po opravách vrátane tlakových skúšok a protokolov, ktoré sú k dispozícii na www.jdk.cz.

 

EVI systém

Praktické využitie

Zvýšenie merného chladiaceho výkonu chladiva – väčší rozdiel entalpií do výparníku:

  • zmenšenie priemeru potrubí chladiva pre rovnaký chladiaci výkon
  • možnosť použitia menšieho kompresora pre rovnaký výkon
  • menšiu náplň chladiva pre rovnaký výkon
  • zmenšenie chladiaceho zariadenia
  • menšie expanzné ventily
  • menšie komponenty v okruhu
  • znižovanie výtlačnej teploty kompresora
  • chladenie vinutia el motora kompresora
  • využitie EVI buď v celém alebo obmedzenom rozsahu prevádzkových teplot chladiaceho zariadenia

 

 

Nástrek pár do uzavretetých uzavretých kompresných častí si vyžaduje rozdiel tlakov a teda vyšší tlak za EVI výparníkom ako je v uzavretej kompresnej komôrke, keď sa otvára prívodu pár chladiva z EVI. To na ln p-h diagrame nie je vidieť. Vyšší tlak z EVI pred kompresiou je zároveň diagnostickým parametrom na kontrolu, či EVI je funkčné.

 

Princíp EVI – schéma a ln p-h diagram

 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2018