Danfoss školí technológie s CO2 po celom svete

 

Danfoss školí technológie s CO2 po celom svete

Mobilný kontajner s oxidom uhličitým

Ljublana 22. máj 2018

Transkritické chladiace okruhy s CO2 modifikovateľné ako booster, s paralelnou kompresiou a s multiejektorom osadené v mobilnom rozložiteľnom kontajnery predstavila spoločnosť Danfoss v Ljublane chladiarom z Maďarska, Slovinska, Slovenska, Rumunska a Bulharska. Kontajner cestuje po celom svete. V Európe má plánovaných asi 5 zástavok. V priebehu jedného dňa sú prezentované možnosti zvyšovania energetickej efektívnosti chladiacich okruhov s CO2 postupne využitím booster kompresorov, pričlenením paralelných kompresorov a nakoniec využitím multiejektora, ktorý umožňuje efektívne využitie aj v oblastiach s vyššími priemernými teplotami.

 

 

Mobilný rozložiteľný kontajner s možnosťou zvyšovania energetickej efektívnosti chladiacich okruhov s CO2 postupne s využitím booster kompresorov, pričlenením paralelných kompresorov a nakoniec využitím multiejektora, ktorý umožňuje efektívne využitie aj v oblastiach s vyššími priemernými teplotami.

 

Porovnanie spotreby energie

CO2 voči R404A  vo svete

            Mapa ilustruje energetické úspory vo vzťahu ku priemernej ročnej teplote a ku trom systémom s CO2 v porovnaní ku jednostupňovému okruhu s R404A:

  1. CO2 booster vz. R404A
  2. CO2 paralelná kompresia vz. R404A
  3. CO2 multiejektorový systém na VT vz. R404A

 

 

Modrou oblasť s úsporami do 23 až 30 %, svetlomodrou 17 až 26%, zelenou 8 až 18%, kaki 8 až 12%, žltá -8 až 8 %, hnedá -9 až 7%, tmavohnedá -5 až 10%. Na obrázku nie sú znázornené úspory voči CO2 multiejektorovému mokrému systému na VT vz. R404A, ktoré sú najväčšie.

 

Exist door is CO2

Slogan, že východiskom je chladivo CO2, neplatí úplne všeobecne, ale v súčastnosti je CO2 chladivo jednotkou najmä vo veľkých supermarketoch, ktorých je s CO2 v Európe viac ako 12 tisíc (USA 290, Japonsko 2700). Jeho cena je nízka,  je to prírodná látka potrebná pre rast zelenej hmoty, má vysokú objemovú chladivosť až 7x vyššiu ako R134a a 4x vyššiu ako R404A a tak priemer potrubí pre rovnakým výkon je 2x menší podobne ako menší je aj kompresor. Výmenníky sú efektívnejšie, je malý teplotný CO2 rozdiel medi a vzduchom.

CO2 ako teplonosná látka prenesie cez rovnaké priemery rúrok viac energie ako napríklad glykol. Čerpadlo spotrebuje o 70-90 % menej energie ako na glykol.

 

 

Vývoj chladiacich okruhov s CO2

Vývoj začal s podkritickými okruhmi, pre ktoré sa už vyrábali komponenty do 40 barov. Keď sa prešlo aj na transkritické okruhy, prestali sa používať sekundárne okruhy s teplonosnosným kvapalným CO2 a Grundfoss prestal vyrábať čerpadlá na CO2.

Vývoj sa zameral na nadkritické okruhy s viackompresorovými zostavami pre stredné a nízke teploty, s  booster kompresormi, paralenou kompresiou, mokrými a suchými ejektormi, multiejektormi s cieľom zvyšovať energetickú efektívnosť tak, aby takéto chladiace zostavy mohli byť používané v oblastiach s priemernou teplotou nad 15°C.

 

Viackompresorové zostavy

Dva kompresory sa spúšťali postupne podľa sacieho tlaku. Ak rátol sací tlak zapol sa najskôr kompresor s regulovaným výkonom. Po pripojení paralelného on/off kompresora, regulovaný kompresor sa pripojí, až ak sací tlak stále rastie. Regulácia je tak lineárna.

 

Veľa bezpečnostných ventilov

Prakticky každá vetva okruhu samostatne uzatvoriteľná má svoj tlak uvoľňujúci ventil. Tieto ventily v prípade uvoľnenia tlaku nie vždy spoľahlivo tesnia

 

 

Naľavo fľaša s CO2 pevne umiestnená na vozíčku, pripravená na plnenie. Po prefúknutí hadíc bol okruh naplnený parami nad tlak 6 barov a potom sa fľaša bez sifónu otočila a pokračovalo sa plnením plynného chladiva.

 

 

Na školení boli prezentované aj pevné detektory úniku a ich kalibrácia.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2018