Nemecko, Švédsko, Rakúsko signalizujú nedostatok chladív

 

Nemecko, Švédsko, Rakúsko

Signalizujú nedostatok chladív

Po ohlase nemeckých zväzov na adresu Ministerstiev (pozri Správy 2/2018) pridal svoj hlas švédsky zväz najmä ohľadom zabezpečenia prevádzky tepelných čerpadiel, ktoré vo Švédsku vo vykurovaní prevládajú. V máji sa pridal aj rakúsky zväz pod hlavičkou obchodnej komory.

Rakúsky sektor chladenia, klimatizácie a tepelného čerpadla zdôrazňuje, že sa jednoznačne zaviazal k základnému cieľu nariadenia EÚ o F-plynoch a aktívne prijal svoju zodpovednosť voči životnému prostrediu.

V období od 1990 do 2010 sa emisie skleníkových plynov chladiva v Rakúsku znížili približne o 80%. Zníženie emisií o cca 80% v stanovenom období je primárne spôsobené týmito faktormi:

1. prechod na chladivá s nižším GWP,

2. výrazné zníženie miery únikov zariadení v prevádzke,

3. vynikajúca kvalifikácia rakúskych špecialistov a

4. fakt, že napriek zvyšovaniu chladiacich, klimatizačných a tepelných čerpadiel a zariadení v stanovenom období, spotreba chladiva [kg/rok] by sa udržiava v stabilnej úrovni.

Na základe skúseností rakúske hospodárstvo dospelo k záveru, že úspešná substitúcia chladív sa môže podariť len postupne vzhľadom na širšie súvislosti. V tomto zmysle bol vyvinutý 4-pilierový model. Tento model zohľadňuje rôzne rovnako dôležité faktory pre konkrétny systém. To sú:

  • eko-účinnosť,
  • energetická účinnosť,
  • bezpečnosť a
  • ovládateľnosť procesu.

 

 Prezident OKKV Gerhard Neuhauser

 

Rakúsky Zväz OKKV argumentáciu postavil na týchto bodoch:

1.     Nedostatočné dodávky alternatívnych chladív

2.     Problémy pri kolaudáciách s alternatívnymi chladivami

3.     Negarantované dodávky tzv prechodných chladív 15 a viac rokov

4.     Normy na použitie horľavých chladív si vyžadujú čas

5.     Väčší dôraz si vyžaduje parameter TEWI ako GWP

                      6.     Garancia udržateľnosti a servisovateľnosti 

 

Návrh rakúskej obchodnej komory WKO

Vidia možnosť vyňatia z kvotačného systému podľa článku 15 (4) Nar. o F plynoch na obdobie do 4 rokoch, ak členský štát zistí, že sa nedá zabezpečiť prevádzkyschopnosť bez neprimeraných nákladov. Takéto riešenie vidia ako dočasné vychádzajúce zo súčasnej situácie. Výhľadovo v rámci revízie Nariadenia o F plynoch v ústupkoch zo silnej koncentrácie len na GWP na proporcionálne ekonomicko ekologické hodnotenie (eco efficiency) a tým aj zlepšiť príspevok k ochrane klímy.

Naopak sprísnenie, zrýchlenie prechodu na alternatívne chladivá budú žiadať výrobcovia, organizácie ako Schecco a iné. A tak cesta späť ostane zrejme zatvorená.

 

Očakávaná reakcia európskej komisie

Rozhodujúci hlas budú mať výrobcovia a prevádzkovatelia

Komisia má v pláne revíziu Nariadení o F plynoch v rokoch 2020-2022. Revíziu môžu ovplyvniť najmä výrobcovia a prevádzkovatelia, ak by nedokázali zabezpečiť prechod na chladivá s nízkym GWP. Výrobcovia by napríklad mohli žiadať viac času pre zabezpečenie vývoja spoľahlivosti, bezpečnosti výrobkov s horľavými chladivami a prevádzkovatelia napríklad z titulu nedostatku času a vysokých finačných nákladov na zmeny chladiacich technológií. Medzi výrobcami a prevádzkovateľmi sú servisné organizácie, ktoré prechod na nové chladivá realizujú a mali by signalizovať, upozorňovať na nedostatok potrebných výrobkov, problémy bezpečnosti, spoľahlivosti a pod.

 

Európska komisia je spokojná

Pokles emisií CO2ekv z F plynov sa začal už v roku 2015

 

 

Z grafu naľavo vyplýva, že v roku 2015 začali emisie z F plynov klesať, v súlade so zelenou čiarou na grafe napravo s kvótami podľa Nar. 517/2014/EÚ 

 

 

Výrobcovia chladív a výrobkov s chladivami

Už do prechodu na chladívá s nízkym GWP investovali nemalé prostriedky, prevádzkovatelia a servisné organizácie tento vývoj sotva zabrzdia. Argumentácia, že nové technológie môžu mať horšie COP, TEWI ako prírodné chladivá, že prechod na nové technológie je drahý a zbytočný a že sa treba zbaviť kvotačného systému sa nemá šancu presadiť. Šance zmeniť Nariadenie o F plynov v uvedenom duchu sú veľmi nízke a dá sa predpokladať, že ani nebude ochota sa takýmito požiadavkami zaoberať.

 

 

Upozorňovať prevádzkovateľov

Na základe našich skúsenosti nie je dobré, ak povinnosti prevádzkovateľov preberajú servisné organizácie, ktoré sú prevádzkovateľmi platené. Je však dôležité na súčasnú i budúcu situáciu upozorňovať a pokiaľ zvážia, že prechod na nové chladivá nezvládnu a mohlo by to mať následky na každodenný život v spoločnosti, mali by požiadať komisiu o výnimky. Hlas prevádzkovateľov ako sú TESCO, Liedl. Kaufland a ďalších je rozhodne silnejší ako hlas servisných organizácií, ktoré ak výrobcovia výrobky na trh dodajú, na základe objednávky prevádzkovateľov ich servisné organizácie dodajú, namontujú a servisujú. Tento I budúci rok je možné o výnimky, zmeny požiadať. V rokoch 2020-2022 bude prebiehať ďalšia revízia nariadení o F plynoch a nutné zmeny bude možné zapracovať.    

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2018