Jarné rokovanie AREA

 

Jarné rokovanie AREA

Viedeň 25-26 máj 2018

Hostiteľom bola ÖKKV

Zasadnutie sa ako obvykle zaoberalo vývojom právnych noriem. Najdôležitejším pre AREA je nariadenie o F plynoch č. 517/2014/EÚ, v ktorom sa zatiaľ  zmeny neočakávajú. Komisia súčasný vývoj cien a nedostatku chladív s vyšším GWP považuje za očakávaný, teda to čo sa plánovalo. Za rozumnú cenu EK považuje až 50 €/tonu CO2 ekv a nepredpokladá žiadne kroky, pokiaľ cena nepresiahne 70 €/tonu CO2 ekv. Všeobecne sa nariadenie na F plyny považuje za úspešné a ako správny smer pre priemysel. Diskutovalo sa, že komisia nezohľadňuje v kvótach export výrobkov s HFC chladivom a pravdepodobne nevyčerpané kvóty sa nepresúvajú do ďalších rokov. Napríklad R404A, R23 majú výnimku na používanie pre výparné teploty pod -50°C, ale nie sú vyňaté z kvót.

 

Žiadosti o zmeny

O zmeny v kvótach, o výnimky pre tepelné čerpadlá požiadali nemecká a švédska asociácia. Ďaľšiu žiadosť pripravuje rakúsky zväz. Odpovede sú stále rovnaké. Súčasný stav sa očakával. Bol plánovaný. Urýchľuje prechod na alternatívy, najmä prírodné chladivá.

 

Upozorňovať prevádzkovateľov

Na základe našich skúsenosti nie je dobré, ak povinnosti prevádzkovateľov preberajú servisné organizácie nimi platené. Je však dôležité prevádzkovateľov na súčasnú I budúcu situáciu upozorňovať a pokiaľ zvážia, že prechod na nové chladivá nezvládnu a mohlo by to mať následky na každodenný život v spoločnosti, mali by požiadať komisiu o výnimky.  Tento I budúci rok je možné o výnimky, zmeny požiadať. V rokoch 2020-2022 bude prebiehať ďalšia revízia nariadení o F plynoch a nutné zmeny bude možné zapracovať.

 

 

Pohľad na rokovanie AREA. Počet účastníkov stále rastie až na súčasných 42 z 26 krajín EÚ. Tieto stretnutia sú užitočné pre vzájomné poznanie sa a tiež shľadanie spoločných riešení.

 

Plán revízie nariadenia

Rozhodujúci hlas bude výrobcov a prevádzkovateľov

Komisia má v pláne revíziu Nariadení o F plynoch v rokoch 2020-2022. Revíziu môžu ovplyvniť najmä výrobcovia a prevádzkovatelia, ak by nedokázali zabezpečiť prechod na chladivá s nízkym GWP. Výrobcovia by napríklad mohli žiadať viac času pre zabezpečenie vývoja spoľahlivosti, bezpečnosti výrobkov s horľavými chladivami a prevádzkovatelia napríklad z titulu nedostatku času a vysokých finačných nákladov na zmeny chladiacich technológií. Medzi výrobcami a prevádzkovateľmi sú servisné organizácie, ktoré prechod na nové chladivá realizujú a mali by signalizovať, upozorňovať na nedostatok potrebných výrobkov, problémy bezpečnosti, spoľahlivosti a pod.

Výrobcovia už do prechodu na chladívá s nízkym GWP investovali nemalé prostriedky, prevádzkovatelia a servisné organizácie tento vývoj sotva zabrzdia.

Argumentácia Jurg Hangleitnera rakúskeho prezidenta ÖKKV, že nové technológie môžu mať horšie COP, TEWI ako prírodné chladivá, že prechod na nové technológie je drahý a zbytočný a že sa treba zbaviť kvotačného systému sa nemá šancu presadiť.

Šance zmeniť Nariadenie o F plynov v uvedenom duchu sú nulové a dá sa predpokladať, že ani nebude ochota sa takýmito požiadavkami zaoberať.

 

 

Čo sa dá očakávať?

Naopak sprísnenie, zrýchlenie prechodu na alternatívne chladivá budú žiadať organizácie ako Schecco a iné. Podklady zabezpečujú Öko-Recherche, EcoFys a iní. Vlak sa pohol. Prispôsobujú sa výrobcovia chladív, komponentov, zariadení i prevádzkovatelia. Rovnako servisná prax už vykonáva retrofity a využíva alternatívne chladivá. Preto zmeny sa skôr dajú očakávať v smere nových poznatkov z vývoja chladív i výrobkov, ako v smere späť ku starým chladivám.

 

 

Chladiva R404A dostatok, chýba R410A.  Problém je aj cena

Napíklad sa ukazuje, že napríklad v Taliansku sú väčšie zásoby chladiva R404A a sú obavy, či sa toto chladivo podarí do konca roka 2020 predať. Problémovým naopak je chladivo R410A, ktoré má vysoké GWP a nie je zatiaľ schválená náhrada najmä pre vyššie výkony. Cena a to aj alternatívnych chladív sa javí problémom vo viacerých krajinách.

 

 

Naľavo druhý zľava prezident AREA Marco Buoni s novým členom z Grécka, ktorý má 200 členov z 2500 CO podľa 303/2008/EÚ. Školia už aj podľa 2015/2067/EÚ. Napravo predsedníctvo AREA v diskusii o Nariadení o F plynoch

 

EN 378, EN 13313, CLP, ADR, PED

EN TC 182 vytvorila pracovnú skupinu WG12, ktorá by mala spracovať sprievodcu na používanie horľavých chladív. Nepôjde o normu, ale o návod, špecifikáciu. Problém je v rozlišovaní A2L chladív ako mierne horľavých, keďže KBÚ ich označujú ako extrémne horľavé. AREA pripravuje sprievodcu pre normu EN 378. Príprava dokumentu však mešká.

Nariadenie EÚ č. 2015/2067 definujúce minimálne znalosti a zručnosti pre voľný pohyb zamestnancov v sa postupne implementuje a naráža na na viaceré otázky a problémy. Nepredpokladá sa certifikácia  pre alternatívne chladivá. V nariadení sa len doplnila časť 11, ktorá definuje najmä teoretické znalosti, ktoré sme už do našich školení zapracovali.

Pohyb chladív na webe už sledujú v It, Es, Fi, UK, G, Hu a pripravujú sa ďalšie.

 

 

Balíček čistej energie

AREA sa zameriava na EED smernicu

Do balíčka čistej energie v roku 2016 sa zahrnula najmä výroba elektriny, doprava,priemysel, budovy. EÚ - Balíček čistej energie zahŕňa smernice EED, RED, EPBD, ErP, WEEE. Všetky sa dotýkajú aj prevádzky chladiacich, klimatizačných zariadení a tepelných čerpadiel.

Ekodizajn je základným nástrojom na zvyšovanie energetickej efektívnosti. Ekodizajn by mal tiež zahŕňať požiadavky na minimálnu životnosť, opraviteľnosť, dostupnosť NS, recyklovateľnosť, vylúčenie škodlivých vplyvov. Bol dosiahnutý kompromis v štítkoch s vylúčením tried A+ až A++...  čo prinesie v budúcnosti potrebu kritériá zaraďovania do energetických tried max do triedy A pravidelne prehodnocovať.

AREA skonštatovala, že dopad balíčka čistej energie na našu techniku je priaznivý. Problém vidí s dodržiavaním napríklad ekodizajnu, pretože na trhu súťažia výrobky spĺňajúce ekodizajn s tými ostatnými napríklad výrobky s nízkymi cenami nespĺňajúce podmienky ekodizajnu. To sa dá riešiť trhovým dozorom z hľadiska splnenia podmienok ekodizajnu na ochranu európskych výrobcov a podporu certifikácie v ASERCOMe, ... Overovanie parametrov nezávislou organizáciou nie je povinné. Výrobca prehlasuje zhodu a v prípade, že klame podlieha právnym normám v danej krajine. Inštalačná firma by si mala overiť, či kondenzačná jednotka má prehlásenie o zhode v súlade s ekodizajnom. ASERCOM vydáva QR code na overené výrobky.

Na Slovensku takéto kontroly podliehajú SOI, ktorá nemá dostatok odborníkov. Problém je, že v prípade podozrenia, ktoré sa meraniami v akreditovanej skúšobni nepotvrdí, náklady na skúšky znáša štát. V prípade, ak sa parametre nepotvrdia, náklady znáša výrobca a je mu udelená pokuta. Servisné organizácie môžu dať podnet na kontrolu najmä na výrobky predávané internetovým obchodom. Nariadenie 2015/1095 podľa Smernice ErP 2009/125/EU platí pre kondenzačné jednotky od júla 2016. Platí tiež na split klimatizácie (od roku 2012), chladiče kvapalín, ventilátory (2016), elektrické motory, ...

 

 

Kontroly klimatizačných zariadení podľa EPBD

Hranica inšpekcií klimatizačných zariadení od 12 kW menovitého chladiaceho výkonu. Sa posunie na hranicu 70 kW a v prípade inštalovaného BMS so vzdialeným ovládaním sa kontroly nemusia vykonávať od výkonu 200 kW. Diskutuje sa tiež o zahrnutí vetrania a koherencia s nariadením na F plyny. AREA podporuje vykonávanie kontrol, pretože ide o podporu biznisu posudzovaním či chladiaci výkon zodpovedá budove, počtu ľudí ap.

 

 

Zručnosti a vedomosti

Naša profesia podľa NACE je regulovanou profesiou s vlastnou normou o odbornej spôsobilosti EN 13313, ktorá rozlišuje rôzne kvalifikácie. Nerozlišuje však kvalifikácie podľa veľkosti zariadenia. V Nórsku chcú zaviesť povinnosť pre prácu na veľkých chladiacich zariadeniach mať vzdelanie chladiarenského mechanika. Zväz okrem kvalifikácie podľa Nariadenia, rozlišuje zelený preukaz a modrý preukaz. Sú krajiny, ktoré kvalifikácie rozlišujú podľa EN 13313 a niektoré si vytvárajú vlastnú klasifikáciu.

Klasifikácia chladiarov v Estónsku Vychádza zo rozdielu výparnej, kondenzačnej teploty, náplne chladiva, výkonu. Majú vytvorenú škálu 8 tried, z ktorých prvé štyri sú venované servisu malých a veľkých CHO, 5 trieda uvádzaniu do prevádzky, 6-7 projektantom a 8 špacialistom. Systém umožňuje diferencované odmeňovanie.

 

 

Preukazovanie zhody podľa PED

Prístupy v jrajinách sú rôzne, keďže PD je len Smernica. Preukazovanie zhody zostavy zmontovanej na mieste, kedy sa montážna organizácia stáva výrobcom by malo byť vykonávané nielen z pohľadu tlaku, ale tiež elektriny, výbušného prostredia, .. Z pohľadu PED by malo mať zariadenie označenie zhody podľa kategórií I, II, III, IV, ktoré sú rozdelené podľa súčinu objemu a tlaku väčšinou zberača chladiva. Tým sa zariadenia s CO2 a s horľavými chladivami posúvajú do vyšších kategórií.

 

 

GRMI  a REAL Alternatives

Global refrigerant managment initiative sa snaží celosvetovo definovať minimálne znalosti na prácu s chladivom. AREA spolupracuje na U-TkitAR – universal training kit for alternative refrigerants s UNEP. Pokračuje projekt Real Alternatives for Life. Prvá fáza skončila v roku 2016. Nositeľom projektu je IoR z UK v spolupráci s ATF, IIR, G, PL. V druhej fáze zameranej na praktickú aplikáciu sa pridalo Portugalsko Česko, Slovensko. Očakávajú sa stretnutia, školenia učiteľov, vydávanie, preklady učebných textov, elearning a podobne.

 

 

Informáciez krajín EÚ

Práce veľa a málo skúsených chladiarov zaznieva z väčšiny európskych krajín. V supermarketoch prevláda CO2 a tiež propán v sólo jednotkách s vodou chladeným kondenzátorom. Teplo z vody využíva tepelné čerpadlo tiež s chladivom propán na zvýšenie jeho teploty vhodnej na vykurovanie, sanitáciu a podobne. Vo väčších supermarketoch prevláda chladivo CO2. Očakáva sa nárast obchodu pri nahradzovaní R404A, ktoré ho výroba sa končí a cena výrazne rastie. Servis sa s náhradami neponáhľa, čaká sa najmä na rozhodnutia výrobcov zariadení, ktoré alternatívne chladivá sa uprednostnia.

Niektoré krajiny sa už sústreďujú na školenia na A2L chladivá. V UK už cca 3 tis. supermarketov ide na chladivá HC a CO2. Dánsko má väčšie investície do TČ najmä okolo Kodane. Nemecký SW LeakCheck používaný aj v Nórsku a Španielsku je spoplatnený. Vláda podporuje finnčne len prechod na prírodné chladivá. Priemerné úniky majú veľmi nízke 2,9%. Vo Francúzsku firmy majú ISO 9001, pracujú podľa  PED raz ročne kontrolované štátom, rozširujú aktivity na kontroly klimatizačných zariadení s výkonom nad 12 kW. V Írsku prísne kontrolujú certifikované spoločnosti.Midea má HC chladivá v klimatizácii.

Plán zasadnutí AREA: 19-20 Október 2018 Norimberg,  10-11 Máj 2019 Bratislava. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2018