Technická stredná škola

 

Technická stredná škola

Apollogasse 1 Viedeň

Vyučuje okrem iných technických odborov aj chladiarov a to ako v duálnom tak I školskom systéme. Majú 830 žiakov, 56 tried, 41 účiteľov na 10 profesií.

Zástupca obchodnej komory popísal duálny systém, ktorý sa uprednostňuje, vzhľadom na pracovné návyky, napríklad ranné vstávanie, získavané už od 15 tich rokov. Žiak si musí nájsť zamestnávateľa, ktorý bude ochotný nielen vzdelávať ale žiaka aj platiť. Problém je získať najmä žiakov.

Žiaci majú plat

Výhodou je, že mladí ľudia získavajú plat ktorý začína od 600 € a končí v štvrtom ročníku v rozsahu 1500 až 2300 €. Ak si žiak zvolí školský systém, peniaze nedostáva. Učia sa 38 hodín týždenne vrátane vyučovania – 1 deň. Ak sú žiaci zo vzdialenejších miest, je možné jednodňovky kumulovať do týždňového školského vzdelávania.

 

Skúšky sú náročné

Približne 4 hodiny sú zamerané na teoretické vedomosti a kreslenie. 8-9 hodín trvá praktická skúška zameraná na chladiaci okruh, elektrickú ištaláciu, merania, poruchy, spájkovanie, obrábanie kovov. Záverečná diskusia trvá 15-20 minút a je zameraná na BOZP, ŽP, právne, technické normy.

Skúška zodpovedá požiadavkám osvedčeniana F plyny, ktoré tak aj zároveň získavajú. Tí, ktorí chcú v štúdiu pokračovať, majú možnosť maturovať a Tí, čo si chcú založiť živnosť, musia absolvovať jednoročné štúdium na ekonomiku, účtovníctvo, … a získať majstrovskú skúšku. Firma ešte musí získať certifikát na prácu s nebezpečnými látkami. Tým je proces vzdelávania ukončený.

 

 

Zástupca obchodnej komory popísal duálny systém a za ním riaditeľ školy pán Andreas Kranzelmayer popísal pre nás veľmi atraktívne podmienky, ktoré škola ponúka. Napravo chladiaci okruh s chladivom vedeným v sklenených rúrkach umožňuje sledovať fázové premeny chladiva vo výparníku a v kondenzátore.

 

Vybavenie učební školy

Z 56 učební je  asi 5 používaných priamo pre vyučovanie chladiacej techniky, pracovných postupov ako sú vákuovanie, odber, plnenie chladiva, merania za účelom zisťovania energetickej efektívnosti, alebo diagnostiky porúch

 

Naľavo pracovisko spájkovania rúrok s prípravkami. Napravo pracovisko programovania NC stroja na mechanické obrábanie.

 

 

Naľavo sklený zvon na ukážku účinkov vákuovania. Napravo testovacia stolica na elektromory a ďalšie stolice na testovanie komponentov

 

 

Naľavo tri rôzne chladiace okruhy jednostupňový, dvojstupňový, invertorový zabezpečujúce chladenie vo vedľa umiestnenom chladiacom boxe. Na chladiacich okruhoch simulujú poruchy, ktoré žiaci zisťujú a popíšu aj v lnp-h diagrame.

 

Pracovisko zisťovania porúch

a energetickej efektívnosti

 

 

Predtým ako sa žiaci učia poruchy diagnostikovať na počítači v lnp-h diagrame, žiaci zobrazujú poruchy podľa nameraných údajov v rámci protokolov z meraní.

 

 

Stolica na nastavovanie, vyvažovanie prietokov v rúrkach s rôznym prierezom.

 

 

Chladiace okruhy od fy Gunt s nastavovaním komonentov regulácie funkcie chladiacich okruhov pri okrajových podmienkách prevádzky.

 

Pracovisko diagnostiky chladiaceho okruhu

 

 

Parametre merané na chladiacom okruhu sú zobrazované na obrazovke lnp-h diagrame.

 

 

Chladiaci okruh od firmy Gunt. Merané parametre sú hodnotené počítačom v lnp-h diagrame. Dajú sa simulovať rôzne poruchy a sledovať ich prejavy v lnp-h diagrame.

 

Pracoviská s komponentmi a zostavami

chladiacich okruhov

 

 

Napravo testovacia stolica na elektromory a naľavo vnútorný výmenník tepla a presostaty

 

 

Chladič vody a akumuláror chladu v ľade

 

 

Z meraní na chladiacich okruhoch pre chladiaci box spracovávajú protokoly s vyhodnotení energetickej efektívnosti.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2018