TRENDY PREDAJA VYKUROVACÍCH ZARIADENÍ PODĽA ŠTATISTÍK BRG, SIEA A SZ CHKT - časť 2.

 

Cenové pomery plynu a elektriny v EÚ podľa EHPA

Slovensko s cenovým pomerom E/ZP nad 3 sa zaraďuje za UK, G, H.

Slovensko s cenovým pomerom E/ZP nad 3 sa zaraďuje za UK, G, H s najnižším predajom TČ v EÚ v červenom rámiku.Graf zobrazuje závislosť predaja na 1000 domácností od cenového pomeru elektriny a plynu v roku 2023 v EÚ. Najväčší predaj v zelenom rámiku je v nordických krajinách, kde cenový pomer E/P je opačný, to znamená cena plynu je drahšia ako cena elektriny. Pri takomto pomere vykurovať plynom je ekonomický nezmysel. Pri cenovom pomere nad 3 sa ekonomika prevádzky pri SPF=3 len vyrovnaná s PK.

Vývoj pomeru ceny plynu a elektriny na Slovensku

Čo nemotivuje k výberu tepelného čerpadla? 

Predaj tepelných čerpadiel závisí od cenového pomeru plynu a elektriny

Vysoký pomer ceny tepla z elektriny a plynu, výrazne vyšší ako 2,5

            Cenový pomer bol podrobne bol popísaný v Správy 8/2023. Pripomeňme si graf, ktorý cenový pomer zobrazuje od roku 2010 a nevýhodnosť sadzby DD5 pre TČ voči sadzbe DD2.

Obrázok pomeru ceny tepla z elektriny voči teplu z plynu, ktorý na obrázku pre:

  • Pomer ceny elektriny v sadzbe DD2/ZP v D2(modrá čiara) je v rokoch 2016 -2023 nad hodnotou 3, čo znamená, že SPF TČ musí byť výrazne vyššie ako 3, aby sa mohli vypočítať ekonomické prínosy TČ.
  • Pomer ceny NT elektriny v sadzbe DD5/ZP v D2  (oranžová čiara) je v rokoch 2020 -2023 na hodnote 3, čo znamená, že SPF TČ musí byť vyššie ako hodnota 3, aby sa mohli vypočítať ekonomické prínosy TČ.
  • Pomer ceny elektrina v sadzbe Mix 20%VT a 80%NT (modrá čiara) /ZP v D2  je v rokoch 2020 -2023 nad hodnotou 3, čo znamená, že SPF TČ musí byť vyššie ako hodnota 3, aby sa mohli vypočítať ekonomické prínosy TČ.

Poznámka: Nie sú započítané fixné poplatky pre domácnosti, ktoré by pozíciu sadzby DD2 s nižšími fixnými poplatkami voči DD5 s vyššími fixnými poplatkami mierne zlepšili. Výhodnosť sadzby DD5 pre tepelné čerpadlo pri výrobe tepla 10000 kWht sa znižuje, keďže spotrebuje 3x menej elektriny. V číslach to znamená zníženie úspory z cca 140 €/rok pri elektrickom vykurovaní v cenách roku 2023 na cca 50 €/rok pri vykurovaní tepelným čerpadlom (Správy 8/2023). Nie je v poriadku, že sadzba DD5 nie je výhodnejšia ako DD2, z záujme hromadného sledovania a ovládania TČ.

 

Môže sa cenový pomer zmeniť v prospech elektriny?

Rast ceny plynu bude daný najmä emisnými poplatkami.

Ak cenový pomer bude pod 2,5, potom dotačný systém sa môže zrušiť

Je len malá šanca znižovať cenu elektriny, ktorá je zaťažená poplatkami na ekológiu, ktorých kozmetické zmeny zásadne pomer ceny elektriny a plynu neovplyvnia.

To, čo tento pomer môže výrazne zmeniť je rast ceny plynu, ktorý je štátom strážený, keďže od vykurovania plynom je závislá väčšina slovenských domácností. Vyššia cena plynu by nízkopríjmové domácnosti mohla priviesť do energetickej chudoby.

Zvyšovanie ceny plynu však je neodvratné, ak sa má naplniť zelená vízia neutrality do roku 2050. Aké tempo zvyšovania cenu plynu si pripustíme nemusí tak ani závisieť od slovenskej vlády, pokiaľ do ceny plynu sa budú započítavať emisné poplatky známe ako ETS2

            Pokiaľ by cenový pomer elektriny a plynu sa dostal pod 2,5, tak potom dotačný systém by sa mohol zrušiť.                                                                                                                                       

Ciele EÚ prepočítané na tepelné čerpadlá

EHPA aktualizovala svoju metodiku výpočtu predaja tepla TČ vzduch-vzduch, aby bol výpočet presnejší. To znamená, že došlo k miernej zmene korekčného faktora v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Úplné vysvetlenie korekčného faktora nájdete na webovej stránke EHPA. Štatistiky pre Eurostat sa riadia metodikou v Rozhodnutí EK z marca 2013.

EHPA vyhodnotila zmeny v predaji TČ po roku 2022 v roku 2023 (pozri Správy 3/2024). V predaji TČ nastalo spomalenie vo väčšine krajín EÚ. Ak sa táto úroveň ročného predaja nezvýši, EÚ nebude na dobrej ceste splniť svoje ambície: takmer 60 miliónov jednotiek tepelných čerpadiel nasadených v roku 2030 (EC ciele v oblasti klímy do roku 2040, PRIMES energetické modelovanie). Bude chýbať asi 15 miliónov tepelných čerpadiel 2030.

 

Slovensko pri násobnom náraste voči roku 2020 by mohlo dosiahnuť v roku 2025 predaj 

15 tis. kusov TČ vzduch/voda a cca 90 tis. ks všetkých TČ ročne

Obrázok naľavo znázorňuje zjednodušenú extrapoláciu trendu predaja všetkých TČ, ktorá ukazuje napriek prepadu predaja v roku 2023 na optimistický predpoklad predaja cca 80-90 tis. ks TČ v roku 2025. Tento rast bude určovaný najmä rastom predaja TČ vzduch/voda, ktoré dominujú v dotačnom systéme a tiež teplotami v lete. 

Zjednodušená extrapolácia trendu predaja TČ vzduch/voda, poukazuje napriek prepadu predaja v roku 2023 na optimistický predpoklad predaja 14-16 tis. ks TČ v/w v roku 2025.

Sú to optimistické predpoklady, ktoré by viedli v roku 2030 blízko k 1 miliónu nasadených všetkých a cca 100 tis. vzduch/voda tepelných čerpadiel v prevádzke. Tak by sa Slovensko dostalo nad plánovaný európsky priemer na milión obyvateľov. To si vyžaduje vysvetlenie.

Slovensko je  pod priemerom voči európskemu priemeru predaja TČ

Konzervatívny odhad vývoja predaja TČ uvažuje súčasný pomer ceny elektriny a plynu, fungujúcu plynofikačnú sieť a fungujúce dotácie. Slovensko sa zatiaľ pohybuje pod európskym priemerom predaja TČ.  EÚ predpokladaný priemer by mal byť 100 - 133 tis. nasadených TČ na 1 mil. obyvateľov v roku 2030. 

Slovensko podľa predchádzajúcej vízie rastu predaja všetkých TČ by dosiahlo 150 tis. TČ v roku 2030  a cca 20 tis. TČ vzduch voda nasadených na 1 mil. obyvateľov v roku 2030. Slovenský priemer nasadených TČ na mil. obyvateľov by tak bol vyšší ako je EÚ priemer.

Dosiahneme európsky priemer v roku 2030?

            Nie! Problém je v porovnávaní údajov v štatistikách. EHPA u niektorých krajín započítava tepelné čerpadlá vzduch/vzduch, u niektorých nie. Napríklad v nordických krajinách, kde v domoch nemajú vodné vykurovanie a v južných krajinách, kde prevažuje  chladenie sa TČ vzduch/vzduch započítavajú. V miernom pásme, kde väčšina domov má vodné vykurovanie sa TČ vzduch/vzduch považujú len za doplnkové sa nezapočítavajú.

Relevantné porovnávanie je tak s krajinami v miernom pásme, tzn. so susednými krajinami

Podľa štatistiky vedenou EHPA sme v nej tretí od konca. Zaostávame za A, ČR, DE,PL.  Táto štatistika porovnáva aj krajiny s úplne odlišnými podmienkami napríklad s nordickými, kde cena plynu je násobne vyššia ako cena elektriny. Naša pozícia je adekvátna naším cenovým podmienkam, príjmom v domácnostiach, fungujúcej, cenovo stále prijateľnej plynofikačnej sieti. Rast počtu inštalácií TČ na Slovensku bude rýchlo pokračovať. Právne podmienky sú jasné a tie cenové sa zeleným  cieľom postupne prispôsobia. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2024