Plenárna sekcia konferencie Compressors and Refrigerants

 

9.9.2024 na SjF STU v Bratislave

Konferencia sa začal presne o 15:00 na zvuk zvona, ktorý svojím tvarom symbolizuje tvar skrine kompresora. Tohto roku sme pridali ďalší symbol konferencie Chicca, ktorý predstavoval predchodcu umelej inteligencie s nadväznosťou na „inteligentný“ šach vyvinutý v Bratislave, ktorý porazil Napoleona, či Benjamina Roosvelta.

To najlepšie povedané o Slovensku predchádzalo oficiálnemu otvoreniu konferencie zo strany riaditeľa IIR Didiera Coulomba a prezidenta konferencie prof. Armina Hafnera.

 

Čo priniesla plenárna sekcia IIR konferencie o kompresoroch?

Priniesla nielen zaujímavé príspevky, ale tiež zaujímavé diskusie, ktoré sa dostali na hranu face to face diskusií. Dôvodom sú klimatické zmeny, politika zelených vízií s cieľom nulových (neutrálnych) emisií v roku 2050 a ohrozenia zdravia ľudstva používaním tzv. PFAS chladív, ktoré v atmosfére vytvárajú TFA kyselinu. TFA sa môže napríklad dostať do vody, ktorú pijú ľudia, zvieratá. Pri vyššej konzumácii môže nastať vážne poškodenie zdravia.

To v Európe vedie k jednostrannému často nekritickému pretláčaniu prírodných chladív, ktoré sa nepáči výrobcom syntetických chladív. Tí tvrdia, že nie všetky chladivá prispievajú rovnako ku škodlivým procesom v prírode a prístup ku chladivám by mal byť diferencovaný.

Pri presadzovaní prírodných chladív sa vytratila ekonomika porovnávania systémov so syntetickými a systémov s prírodnými chladivami. Hlavný ekonomický argument je, že ak sa investor v súčasnej dobe rozhodne pre syntetické chladivá, je možné, že legislatíva ho prinúti investovať za kratšiu dobu do nových zariadení s prírodnými chladivami. A tak bude investovať dvojnásobne.

Vytratilo sa tiež energetické porovnávanie so syntetickými chladivami. Porovnávajú sa občas nové systémy s prírodnými chladivami so staršími systémami so syntetickými chladivami. Výrobcovia syntetických chladív to kritizujú a sa snažia túto medzeru vyplniť.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2024