Zdenka a Peter tentokrát o klimatizácii

 

Tentokrát o klimatizácii

Zdenka popisuje funkciu chladiaceho okruhu s v klimatizačnom systéme s chladením, ohrevom, zvlhčovaním a odvlhčovaním so vzduchom v uzavretom a otvorenom cykle v dielni SZ CHKT. 

Základom okruhu s klimatizačným systémom je kondenzačná jednotka

Hlavné komponenty kondenzačnej jednotky sú kompresor, kondenzátor a zberač chladiva plus elektrické a komunikačné systémy. Výparníky sú pripojené ku kondenzačnej jednotke a pripojené hadicami chladiva a elektricky káblami. Samotesniace spojky znižujú straty chladiva na minimum. Všetky komponenty sú usporiadané tak, aby bolo možné sledovať ich činnosť.

Neoddeliteľnou súčasťou školiaceho systému je softvér, ktorý umožňuje ovládanie okruhu a pohodlné vykonávanie a analýzu experimentov v log p-h diagrame. Experimentálna jednotka je pripojená k PC cez USB rozhranie. Výukový softvér pomocou vysvetľujúcich textov a ilustrácií výrazne napomáha k pochopeniu teoretických princípov. 

 

Klimatizácia s uzatvoreným a otvoreným obehom upravovaného vzduchu

Klíma v miestnosti sa vytvára teplotou a vlhkosťou vzduchu. Účelom klimatizácie je upravovať klímu v miestnosti v súlade s požiadavkami ľudí alebo citlivého tovaru. Klimatizačný systému umožňuje recirkuláciu vnútorného a pridávanie vonkajšieho vzduchu.

Model sa zasunie do základnej jednotky, zaistí sa pomocou upevňovacích prvkov a pripojí sa hadicami na chladivo, čím sa vytvorí kompletný chladiaci okruh. Všetky komponenty sú jasné usporiadané na paneli. Prietok upravovaného vzduchu je ovládaný ventilačnou klapkou a môže byť v uzatvorenom alebo otvorenom obehu s prisávaním vonkajšieho vzduchu.   

Chladiaci okruh v klimatizácii

Obsahuje dva vzduchové kanály s priehľadnou prednou časťou. Horné vzduchové potrubie slúži ako klimatická komora, spodné vzduchové potrubie obsahuje chladič vzduchu, dva elektrické ohrievače vzduchu a parný zvlhčovač. Ventilátor medzi dvoma vzduchovými kanálmi recirkuluje vzduch. Ovládaná ventilačná klapka v hornom vzduchovom potrubí umožňuje zmenu pomeru medzi vonkajším vzduchom a recirkulačnou prevádzkou. V závislosti od spínania dvoch ohrievačov vzduchu, chladiča vzduchu a zvlhčovača, môže byť vzduch v potrubnom systéme chladený, ohrievaný, zvlhčovaný alebo odvlhčovaný.

Vplyv zmien úpravy vzduchu ovládaním okruhu je sledovaný v log p-h  a   h-x diagrame

Jednotlivé komponenty klimatizačného systému sú ovládané cez softvér. Teplota a vlhkosť pred a za výparníkom a v klimatickej komore sú snímané senzormi, digitalizované a dynamicky reprezentované v softvéri. Kondicionovanie vzduchu je možné sledovať online v h-x diagrame.

Obsluha komponentov chladiaceho okruhu, regulácia teploty, ventilátor, ohrievačov, kompresor a solenoidové ventily, je umožnená cez softvér, ktorý ponúka možnosť simulácie porúch. Teploty a tlaky v sú zaznamenávané snímačmi a dynamicky zobrazované v softvéri. Vplyv zmien parametrov chladiaceho okruhu  je možné sledovať online v log p-h diagrame.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2024