Súťaž zručností žiakov v odbore elektromechanik chladiacej techniky

 

Organizovali S CHKT Praha a SŠP Brno 25.-26.4 2024

Na súťaži žiakov stredných odborných škôl v Českej republike sa zúčastnil aj náš reprezentat Jakub Stískal, ktorý ostatných účastníkov, žiakov SOŠ prevyšoval vekom i skúsenosťami. Jakuba na súťaž pripravoval Peter Havala, ktorý nás reprezentoval na Euroskills v Grazi v roku 2021. Je veľmi cenné, že sa slovenskí a českí chladiari stretávajú na takto odborne zameraných podujatiach. Medzi takéto podujatia patrí tiež stretnutie učiteľov chladiacej techniky, ktoré striedavo organizujeme v Česku a na Slovensku.

 

Chladič nápojov s R290 podľa vzoru zariadenia Sinop Delton H170

Nákres, komponenty, nástroje mali súťažiaci k dispozícii. Bolo na nich, ako si komponenty rozmiestnia, pospájajú, tlakovo preskúšajú, vyvákuujú, naplnia chladivom, elektricky zapoja, uvedú do prevádzky.

Montáž chladiaceho okruhu na plechovej doske

Celkom sedem súťažiacich malo k dispozíciu rozmerovú schému, komponenty,chladivo propán, náradie a mohli sa pustiť do práce. Každý súťažiaci bol odkázaný len sám na seba na vymedzenom pracovisku.

Súťaž trvala 17 hodín počas dvoch dní vrátane prestávok na obed a občerstvenie. Napriek určitým zjednodušeniam išlo o kompletnú montáž chladiaceho okruhu, elektrického zapojenia s uvedením do prevádzky.

Uvedenie chladiča nápojov do prevádzky

Po naplnení chladivom sa preskúšala funkčnosť chladiča nápojov. Dobrou správou je, že všetci súťažiaci zapojenie stihli vo vymedzenom čase. Teší nás skvelá práca Jakuba Stískala.

Vydarené podujatie súťaže žiakov stredných škôl

Súťaže sa zúčastnili štyri české školy z Brna, Prahy, Kostelca nad Orlicí a Ostravy. Keďže na Slovensku rastú popri SOŠT Zlaté Moravce nové chladiarenské školy v Bratislave a Čadci o 2-3 roky bude môcť našu súťaž „Mladého chladiara“, ktorú organizujeme počas výstavy Mladý Tvorca na výstave AX Nitra rozšíriť.

Súťaž v Brne sa konala na chladiarenskej škole, kde sa jednoduchšie zabezpečili technické podmienky k realizácii dvojdňovej súťaži. Práve náročnosť nielen technická, priestorová, ale ľudská bola výborne zvládnutá a ďakujeme, českým priateľom, že nás do súťaže pozvali.

Najbližšie sa českí a slovenskí učitelia chladiacej techniky stretnú na Slovensku

Navštívime fabriky DitlMetal a Pastorkalt

Stretnutie sa bude konať 24.-26.6. s bohatým programom. Učitelia uvidia výrobné linky na chladiče nápojov a tiež vitríny, chladiace skrine s chladivom propán. Chladivo propán už ovládlo tento segment chladiacej techniky. Je potrebné mladých ľudí na prácu s propánom pripraviť.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2024