V Bratislave sme privítali svetových lídrov v oblasti stavebných materiálov a technológií

 

Cieľom bolo komunikovať spoločný odkaz spoločností Danfoss, Daikin Slovensko, Knauf Insulation, Rockwool Group, Saint-Gobain Slovakia, Signify a Velux.

Diskusné podujatie súkromno-verejného sektora sa konalo 17. apríla v Einparku

Čakajú nás kľúčové smernice, ktoré prinesú do stavebného sektora nový vietor a impulz. Rada ministrov EÚ schválila v piatok finálne znenie revízie smernice o energetickej hospodárnosti budov. Keďže budovy zodpovedajú za 36 percent emisií CO2 v EÚ, jedná sa o kľúčový sektor. Technický potenciál úspor energie plynúci z obnovy budov na bývanie odhaduje platforma Budovy pre budúcnosť na Slovensku na úrovni viac ako 14 %, čo je obrovské množstvo energie, ktorým každoročne plytváme. Obnovu pritom potrebujú tak verejné budovy (až 75% z nich), tak rodinné (63 % z nich) ako aj bytové domy (36 % z nich). 

Smernice o energetickej hospodárnosti, efektívnosti budov prinášajú príležitosti a výzvy

Očakávané úspory energie v budovách sú percentuálne popísané do roku 2030. Majú potenciál pomôcť s vysokými nákladmi na vykurovanie domácností, vytvoriť nové pracovné miesta a nakopnúť ekonomiku v regiónoch. Štát na všetky nové zmeny v nasledujúcich dvoch rokoch nie je sám. Výhodou sektora budov je, že firmy chcú spolupracovať a ponúkajú ministerstvám a vláde podanú ruku na otvorený a konštruktívny dialóg.

Stavebný sektor je na prichádzajúce zmeny pripravený

Novým podmienkam sa prispôsobí tak, ako všetkým zmenám doteraz. Opakovane a aj teraz počas diskusie viackrát odznelo, že pre efektívne fungovanie a plnenie cieľov, súkromný sektor potrebuje jasné dlhodobé plány. Len s vopred dohodnutým jasným plánom vedia firmy následne pripraviť trh tak, aby sa naplnili očakávania, bol dostatok odbornej pracovnej sily aj výrobné kapacity napríklad je pre inštaláciu tepelných čerpadiel. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2024