Zväz na Rácioenergii

 

Stánok Zväzu propagoval našu činnosť v TNK 81, SVIIR, CO CHKT, .... a tiež našu účasť v EHPA, AREA, UNEP. Každoročne ponúkame naším firmám spoluúčasť s využitím organizačného a priestorového zázemia stánku Zväzu. 

 

Podujatia na stánku Zväzu

Okrem neplánovaných diskusií sme na stánku organizovali stretnutie študentov SjF STU Bratislava s prednášateľom na seminári o tepelných čerpadlách s Vladom Orovnickým, a stretnutie technickej normalizačnej komisie SÚTN TK 81 - Chladenie. Ďalej to boli diskusie v deň konania sa valného zhromaždenia Zväzu. Vystavené podklady, učebné texty a podobne si pýtali najmä študenti. 

 

Zo stretnutia TK 81 Chladiaca technika

Po roku sa komisia opäť stretla na stánku Zväzu

Tajomníčka technickej normalizačnej komisie TK 81 Chladiaca technika Ing. Jana Michalcová zo SÚTN pripravila prehľad platných noriem a návrh na postupné vyraďovanie starších noriem, ktoré už neplatia. O preklade vybraných noriem informoval Ing. Jozef Loffler. Pre ďalšie obdobie sa plánuje preklad normy o odbornej spôsobilosti ISO EN 22712 a norma EN 378-5 pre horľavé chladivá. Z práce komisie sa vytratil TSÚ Piešťany, ktorý v minulosti i teraz rieši distribučné chladenie, tepelné čerpadlá a ATP skúšky.

Komisia sa zhodla, že TK81 treba rozšíriť o zástupcov výrobcov, ktorých je na Slovensku viac ako 15. Medzi najvýznamnejších patria Nidec, Secop, Vaillant, Hoval, Pastorkalt, Liebert, Wamak, Stiebel Eltron, Fiving a ďalší aj z oblasti vzduchotechniky. Práca TK im umožní stretávať sa, diskutovať spoločné problémy, zaujímať spoločné stanoviská.

Stretnutie so študentmi STU, SjF, ÚESZ Bratislava

Študenti sa zúčastnili diskusie s odborníkmi na stánku Zväzu. Pripomenuli si základné princípy funkcie chladiacich okruhov, dôležitosť tepelných čerpadiel pri riešení súčasných výziev pre ľudstvo, týkajúcich sa najmä klimatických zmien, dekarbonizácie vykurovania, finančnej krízy, s realizáciou tzv. GreenDeal (zelená dohoda). 

Tepelné čerpadlá sú tu a teraz pre nové i retrofitované budovy. Tepelné čerpadlá správne dimenzované, prevádzkované majú vyrobiť čím viac tepla, chladu. Tepelné čerpadlá by mali byť posudzované ako prvé, najmä ak je potreba tepla i chladu. Ich predaj rastie rýchlym tempom a naši mladí odborníci by mali tento proces intenzívne vnímať.        

Porozumenie, ovládanie cesta k úspechu

Ing. Orovnický sa študentom prihovoril pripomenutím histórie chladenia a tepelných čerpadiel na Slovensku. Zazneli mená ako Peter von Rittinger, či Aurel Stodola a popísal princípy presúvania tepla, k čomu využil názorné pomôcky. Tepelné čerpadlo vie teplo presunúť z nižšej na vyššiu teplotu, ale musíme mu dodať pohonnú energiu.

Vzťah tlaku a teploty je pre chladiarov najdôležitejším. Dennodenne sa chladiari s ním stretávajú či už na analógových alebo digitálnych prístrojoch. Využíva sa na ovládanie mnohých regulačných prístrojov a prvkov na chladiacom zariadení.

Po diskusii si študenti prezreli výstavu, kde približne 7 firiem vystavovalo klimatizáciu a tepelné čerpadlá. Predtým, sa zoznámili s popisom na energetických štítkom s významom COP, EER, SCOP a SEER. Predmetné údaje sú vkladané do databázy EPREL pre tri rôzne európske teplotné oblasti. Na štítku je tiež uvedený návrhový výkon, hlučnosť a energetická efektívnosť pre dve teploty vykurovania.

Študentov okrem tepelných čerpadiel zaujímali dôvody, pre ktoré by sa mali investori rozhodnúť pre tepelné čerpadlo voda/voda alebo zem/voda. Študenti boli veľmi vnímaví a pozorne si argumenty vypočuli. Nové znalosti môžu využiť v diplomových prácach o tepelných čerpadlách, ktoré sú výrobcami TČ aj finančne hodnotené.   

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 3/2024