Partnerstvo Carrier a Viessmann

 

Aké ciele má partnerstvo Skupiny Viessmann a koncernu Carrier

Spoločnosť Carrier je popredným svetovým poskytovateľom inteligentných klimatických a energetických riešení s obratom viac ako 20 miliárd USD, približne 55 000 zamestnancami, pôsobí v 160 krajinách a sídli vo West Palm Beach na Floride (USA).

Na Slovensku je Viessmann s obratom okolo 75 miliónov eur najväčším subjektom na trhu HVAC, ktorý tisíckam ľudí zabezpečuje kompletný servis a všetko, čo s tým súvisí. Vďaka spolupráci s Carrier bude v budúcnosti dopĺňať portfólio ponúkaných výrobkov.

Carrier sa rozhodol odísť z oblasti požiarnej a bezpečnostnej techniky a z veľkého komerčného chladenia. Znamená to, že budúci koncern sa bude sústreďovať na svoj hlavný biznis, teda inteligentné klimatické riešenia (len HVAC).

Generálny riaditeľ spoločnosti Viessmann Slovensko Miroslav Janda uviedol, že spojenie oboch podnikov nemá vplyv na všetky aktivity skupiny Viessmann mimo oblasti Climate Solutions. Skupina Viessmann zostane aj naďalej nezávislým rodinným podnikom. Spájajú sa firmy s viac ako 100-ročnou históriou. Johann Viessmann je známy ako otec oceľových kotlov. Na druhej strane Willis Carrier je vynálezcom klimatizácie. Spoločnosti Viessmann a Carrier sú technologickými priekopníkmi. Ich know-how sa postupom času budú spájať.

Skupina Viessmann s obratom viac ako štyri miliardy eur a 14 000 zamestnancami momentálne zažíva najúspešnejšie obdobie v histórii. Dramaticky rastieme a dosahujeme rekordné zisky, lenže situácia si vyžaduje obrovské investície. Kontext sa zmenil nielen novými legislatívnymi požiadavkami a zameraním na rýchly nástup obnoviteľných zdrojov energie, ale aj situáciou, ktorá nastala po 24. februári 2022.

Viessmann v tomto období investuje viac ako miliardu eur do obnoviteľných zdrojov. Stavia nový výrobný závod s kapacitou 250 000 tepelných čerpadiel ročne, buduje nové linky v Berlíne, rozširuje sa výroba v Allendorfe. Pred nami je vízia 30 miliónov tepelných čerpadiel v Európe do roku 2030.

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2023